Crema solară. Cinci greșeli pe care le faci înainte să te bronzezi

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: pexels, Mikhail Nilov
Foto: pexels, Mikhail Nilov

Greșeli care ard.

Unii oameni pur și simplu nu percep soarele ca pe o amenințare și sigur cunoașteți pe cineva care spune:

„Nu am nevoie de protecție solară, am un pigment al pielii foarte închis, soarele nu mă prinde!”

”De ce iei și crema aia pe plajă? Aplici o dată acasă și gata!”

Șapte greșeli comune pe care le puteți face

1. Soarele nu te arde dacă stai la umbră

Pielea ta nu este afectată de lumina soarelui, ci de radiațiile UV. Deși nu le putem vedea sau simți, razele UV sunt reflectate de suprafețe precum nisipul, apa și chiar iarba.

Așadar, dacă stai la umbră, o barieră fizică între tine și soare va bloca unele raze UV, dar altele vor fi reflectate de obiectele din jur. Pentru cea mai bună protecție, folosește crema de protecție solară, haine lejere de nuanțe deschise, pălărie, ochelari de soare.

Cremele cu factor de protecție (SPF) 20 protejează moderat si sunt suficiente pentru cei cu pielea natural mai închisă atunci când sunt expuse la soare pentru o perioada scurta de timp, in timp ce SPF 30 si SPF 50 sunt alegeri excelente pentru a proteja un ten mai deschis.

2. Crema de protecție solară nu trebuie utilizată zilnic

Indiferent de vârstă, sex sau nuanță a pielii, ai nevoie de protecție solară. 

Protecția solară protejează pielea de razele ultraviolete emise de soare. Există două tipuri de raze ultraviolete: UVA și UVB. Majoritatea razelor solare - 90 până la 95 la sută - sunt razele UVA. Aceste raze pătrund adânc în piele provocând îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor. 

Razele UVB reprezintă doar aproximativ 5 - 10% din razele soarelui, dar ele sunt cauza principală a arsurilor solare și sunt greu de evitat.

Ambele tipuri contribuie la apariția cancerului de piele și sunt prezente chiar și în zilele reci sau înnorate.

3. Nu contează ce protecție solară folosești

Cremele de protecție solară cu spectru larg oferă protecție atât împotriva razelor UVA, cât și a UVB. Este important să alegeți o protecție solară cu spectru larg, cu un SPF (factor de protecție solară) de cel puțin 15.

Cu cât numărul SPF este mai mare, cu atât oferă mai multă protecție. SPF-ul este determinat de cât timp va dura arderea pielii neprotejate.

O persoană cu pielea deschisă ar avea pielea afectată în 10 minute fără protecție solară.

O protecție solară cu nivel de protecție SPF 2 dublează timpul în care rămâi protejat de razele soarelui, până la 20 de minute, iar cremele cu  SPF 15 ar proteja pielea de 15 ori mai mult, timp de aproximativ 150 de minute.

4. Este suficient să aplici o singură dată protecție solară

Experții recomandă să aplicați crema cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare. Dar asta nu va fi suficient pentru o zi întreagă, deoarece majoritatea cremelor de protecție solară funcționează doar aproximativ două ore. 

Înotul și transpirația vor spăla crema de pe piele mai devreme, așa că este important să o aplici din nou cel puțin o dată la două ore imediat după activitatea fizică sau înotul în piscină.

Crema pentru protecție solară trebuie aplicată astfel încât să acopere tot corpul cu o peliculă.

Un adult are nevoie de o cantitate de protecție solară care să încapă într-o ceașcă de espresso mică.

5. Crema de protecție solară nu expiră

Majoritatea cremelor de protecție solară sunt făcute să reziste timp de până la trei ani, iar termenul de valabilitate trebuie evidențiat pe ambalaj. 

Totuși, odată desigilat recipientul, crema nu poate fi folosită peste termenul de valabilitate indicat în pictograma inscripționată pe flacon.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel