Cozonac pentru Paști. Rețeta pas cu pas

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Iată o rețetă simplă pentru cozonac:

Ingrediente

- 1 kg făină albă
- 200 g zahăr
- 250 ml lapte
- 3 ouă
- 200 g unt topit
- 20 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- 1 linguriță sare
- coajă de lămâie sau portocală rasă
- 1 linguriță extract de vanilie
- umplutură opțională: nuci măcinate, stafide, cacao, rahat sau fructe confiate tăiate cubulețe

Cum se prepară

Încălziți laptele până devine călduț (nu fierbinte). Dizolvați drojdia și o lingură de zahăr în lapte și lăsați să stea timp de 5-10 minute până când devine spumoasă. Într-un castron mare, combinați făina, zahărul rămas, sarea, coaja de lămâie sau portocală și extractul de vanilie.

Faceți o adâncitură în mijlocul ingredientelor uscate și adăugați amestecul de drojdie, untul topit și ouăle. Amestecați până când se formează un aluat omogen. Răsturnați aluatul pe o suprafață presărată cu făină și frământați-l timp de aproximativ 10-15 minute până devine neted și elastic. Puteți folosi și un mixer cu atașament pentru aluaturi dacă preferați.

Puneți aluatul într-un castron uns cu puțin ulei, acoperiți-l cu un prosop curat sau folie de plastic și lăsați-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ 1-2 ore sau până când se dublează în volum.

După ce aluatul a crescut, loviți-l ușor pentru a elibera bulele de aer. Împărțiți aluatul în două părți egale. Rulați fiecare parte a aluatului într-un dreptunghi cu o grosime de aproximativ 1/4 inch.

Dacă folosiți umplutură, presărați-o uniform pe suprafața fiecărui dreptunghi de aluat. Începând de la unul dintre capetele lungi, rulați strâns aluatul în formă de rulou.

Așezați aluatul rulat în tăvi pentru cozonac unsă sau formați-l în cozi pe tăvi acoperite cu hârtie de copt. Acoperiți tăvile cu un prosop curat sau folie de plastic și lăsați aluatul să crească din nou timp de aproximativ 30-60 de minute sau până când se umflă.

Preîncălziți cuptorul la 180°C (350°F). După ce aluatul a crescut din nou, ungiți-vă cu un ou bătut pentru un aspect lucios (opțional). Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40-50 de minute sau până când devin aurii și sună goale când sunt bătute ușor în partea de jos.

Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească puțin înainte de a-i tăia și servi.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel