COVID în China. Noile focare perturbă ECONOMIA: Fermierii nu găsesc îngrășăminte

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

Cele mai grave focare de Covid apărute în China de la începutul pandemiei au închis orașe întregi.

Producătorii de îngrășăminte, dealerii, analiștii și asociațiile de fermieri au spus că regulile care cer șoferilor de camion să facă teste COVID la fiecare 24 de ore, necesitatea de a obține permise speciale pentru a livra mărfuri și suspendarea fabricilor din cauza cazurilor locale de COVID perturbă aprovizionarea.

„Producția de îngrășăminte cu azot și pregătirea îngrășămintelor pentru plantarea de primăvară a fost foarte afectată”, a declarat săptămâna aceasta Asociația chineză privind îngrășămintele cu azot.

Jilin, a doua provincie ca producție de porumb din China, este printre cele mai afectate după ce guvernul local a interzis circulația oamenilor. Din 14 martie, circulația persoanelor este restricționată în afara provinciei, dar și în interiorul acesteia din cauza miilor de cazuri zilnice de COVID.

„Aprovizionarea cu îngrășăminte aici nu ar putea fi mai deficitară”, a spus un dealer din Jilin, care spune că îi lipsesc mai mult de 2.000 de tone de azotați.

Blocajul se adaugă prețurilor record la îngrășăminte, determinate de cererea globală puternică, costurile ridicate ale energiei și sancțiunile aplicate marilor producători din Rusia și Belarus.

Fermierii au de obicei îngrășământul pregătit la începutul lunii aprilie înainte de a aplica pe câmpuri mai târziu în cursul lunii, în timpul plantării.

În ciuda eforturilor Beijingului de a reduce prețurile, prețul îngrășămintelor angro al Chinei (CFCI) este cu 40% mai mare decât acum un an.

Autoritățile chineze încearcă să calmeze spiritele. Chinezii asigură că îngrășământul a ajuns la 68,8% din gospodăriile agricole din Jilin, în ciuda problemelor întâmpinate, raportează ziarul guvernamental Jilin Daily, adăugând că aprovizionarea cu materiale agricole este „ordonată și stabilă”.

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel