Covid, decese. OMS: Număr TRIPLU față de statisticile oficiale. În India au fost de 10 ori mai multe decese decât raportările

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 05 mai, 17:26 | Categorie: Social

Pandemia de Covid a provocat moartea a aproape 15 milioane de oameni în întreaga lume, estimează Organizația Mondială a Sănătății.

OMS consideră că multe țări au subcontorizat numărul celor care au murit din cauza Covid, fiind raportate doar 5,4 milioane de decese.

În India, au existat 4,7 milioane de decese cauzate de Covid, de 10 ori mai mult decât cifrele oficiale, ceea ce reprezintă aproape o treime din decesele de Covid la nivel global.

Guvernul indian a pus sub semnul întrebării estimarea , spunând că are „rețineri” cu privire la metodologie, dar alte studii au ajuns la concluzii similare cu privire la amploarea deceselor în țară.

Măsura folosită de OMS se numește decese în exces, adică numărul de oameni care au murit în plus față de cât s-ar fi așteptat în mod normal, pe baza mortalității în aceeași zonă înainte de apariția pandemiei.

Aceste calcule iau în considerare, de asemenea, decesele care nu au fost direct din cauza Covid, ci în schimb cauzate de efectele sale secundare, cum ar fi oamenii care nu pot accesa spitalele pentru îngrijirea de care aveau nevoie. De asemenea, ține cont de o evidență slabă în unele regiuni și de testele rare la începutul crizei.

Dar OMS a spus că majoritatea celor 9,5 milioane de decese suplimentare observate peste cele 5,4 milioane de decese raportate de Covid au fost considerate a fi mai degrabă decese directe cauzate de virus, decât decese indirecte.

Printre țările cu rate scăzute de mortalitate în exces se numără China, care urmează încă o politică de „zero Covid” care implică teste în masă și carantină, Australia, care a impus restricții stricte de călătorie pentru a ține virusul în afara țării, Japonia și Norvegia, scrie BBC.

Profesorii care au contribuit la elaborarea raportului recunosc că estimările lor sunt mai speculative pentru țările din Africa sub-sahariană, deoarece există puține date despre decese în regiune. Nu au existat statistici de încredere pentru 41 din 54 de țări din Africa.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite