Costa Book Awards 2022: O biografie a mogulului media Robert Maxwell, printre volumele câştigătoare

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Fotografie creată de Nubia Navarro (nubikini), de la Pexels
Fotografie creată de Nubia Navarro (nubikini), de la Pexels

O carte despre ascensiunea şi prăbuşirea mogulului media Robert Maxwell a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună biografie la ediţia din 2022 a evenimentului Costa Book Awards, informează BBC.

Membrii juriului care atribuie acest prestigios premiu literar britanic au spus că biografia "Fall: The Mystery of Robert Maxwell", scrisă de John Preston, este "epică" şi "o câştigătoare desemnată în unanimitate", scrie Agerpres. 

Magnatul media Robert Maxwell, care era evreu şi s-a născut în Cehoslovacia, a scăpat de ocupaţia nazistă şi a fugit în Franţa în adolescenţă, devenind ulterior parlamentar britanic din partea Partidului Laburist şi un prosper om de afaceri.

Dar, la scurt timp după moartea sa, au ieşit la iveală o serie de nereguli privind afaceri frauduloase şi datorii ascunse de fisc vreme îndelungată, iar reputaţia fostului magnat a fost iremediabil afectată.

Robert Maxwell a dispărut



Robert Maxwell a dispărut de pe puntea iahtului său în Insulele Canare în noiembrie 1991, iar cadavrul lui a fost recuperat ulterior din mare.

Victoria acestei biografii la gala Costa Book Awards s-a produs la scurt timp după ce fiica magnatului, Ghislaine Maxwell, a fost condamnată pentru că îi furniza fete adolescente miliardarului Jeffrey Epstein, acuzat de abuzuri sexuale comise asupra minorilor.

Iahtul pe care se afla Robert Maxwell înainte să dispară fusese numit după fiica lui.

Scriitorul John Preston este un fost editor artistic şi critic TV, care a lucrat pentru numeroase reviste şi s-a bucurat, totodată, de mare succes în calitate de scriitor.

Cartea lui din 1997 "The Dig" a fost adaptată recent de Netflix într-un film în care rolurile principale au fost interpretate de actorii Ralph Fiennes, Carey Mulligan şi Lily James.

"A Very English Scandal"



O altă carte de-a lui, "A Very English Scandal", a fost adaptată într-o miniserie TV produsă de BBC, cu Hugh Grant şi Ben Whishaw în rolurile principale. Acea miniserie TV a fost premiată cu BAFTA, Emmy şi Globul de Aur.

O versiune televizată a biografiei sale "Fall: The Mystery of Robert Maxwell" este în lucru.

John Preston este unul dintre câştigătorii anunţaţi marţi în cele cinci categorii ale premiilor Costa Book.

La categoria "cel mai bun roman de debut", s-a impus "Open Water", de Caleb Azumah Nelson, despre care scriitorul Yaa Gyasi a spus că reprezintă "un cântec de dragoste dedicat artei şi gândirii negre". Romanul prezintă doi tineri artişti de culoare care se îndrăgostesc după ce s-au întâlnit într-un bar din sud-estul Londrei.

"Cel mai bun roman"



La categoria "cel mai bun roman" a triumfat Claire Fuller, o autoare de bestselleruri a cărei carieră literară a început după ce a împlinit vârsta de 40 de ani. Ea a fost recompensată pentru cel de-al patrulea roman al său, "Unsettled Ground", ce explorează sărăcia rurală prezentând vieţile unor gemeni care trăiesc la marginea societăţii.

Premiul pentru poezie a revenit în acest an scriitoarei Hannah Lowe pentru cel de-al treilea volum al ei, "The Kids", o colecţie de sonete inspirate din perioada în care a lucrat ca profesoară la o şcoală din Londra în anii 2000, precum şi din propriile sale experienţe de adolescentă şi de mamă.

La categoria "cea mai bună carte pentru copii" s-a impus în acest an Manjeet Mann, cu cel de-al doilea volum al ei, "The Crossing", un roman în versuri despre doi adolescenţi din părţi opuse ale lumii, inspirate din speranţă, durere şi tragediile reale ale crizei refugiaţilor.

Cea de-a 50-a aniversare a premiilor Costa Book



Acest an marchează cea de-a 50-a aniversare a premiilor Costa Book, distincţii literare prestigioase, atribuite doar autorilor care locuiesc în Marea Britanie şi în Irlanda şi ale căror opere sunt publicate în limba engleză. Aceste premii se acordă în cinci categorii: roman de debut, roman, biografie, poezie şi carte pentru copii.

Câştigătorii fiecărei categorii primesc un cec de 5.000 de lire sterline şi vor concura pentru a câştiga premiul Costa Book of the Year, ce va fi atribuit pe 1 februarie. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel