Copleșiți de datorii, părinții lui Kate Middleton, nevoiți să-și vândă afacerea

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Carol Middleton într-unul din magazinele firmei / FOTO: https://www.facebook.com/partypieces/photos
Carol Middleton într-unul din magazinele firmei / FOTO: https://www.facebook.com/partypieces/photos

A fost o poveste de succes, dar a devenit un coșmar. Carole și Michael Middleton au fost nevoiți să își vândă afacerea specializată în accesorii pentru petreceri, în dificultate încă din perioada de pandemie. 

Firma Party Pieces le-a adus o avere. Dar,  împotriva tuturor așteptărilor, povestea de succes a lui Carole și Michael Middleton, părinții lui Kate, prințesa de Wales, s-a transformat într-un coșmar. Coronavirus, Brexit, inflație... O serie de factori au dus la prăbușirea afacerii conduse de iubiții socri ai prințului William. A fost suficient pentru a-i înfuria pe creditorii care mizaseră pe afacerea lor, oferindu-le  cecuri generoase. S-a iscat, firește, și un scandal mediatic. Iar totul începuse atât de frumos. 

O poveste de succes

În 1987, Carole Middleton a lansat Party Pieces, prima ei companie specializată în vânzarea online de accesorii pentru petreceri. La scurt timp, soțul ei, Michael, și-a dat demisia de la British Airways - unde cei doi își începuseră cariera - pentru a se alătura micii lor afaceri care prindea însă viteză. Ideea le-a venit după ce reușiseră să găsească articole potrivite pentru ziua de naștere a fiicei lor mai mari, Catherine ("Kate" pentru prieteni). Globuri, confetti, baloane, pachete personalizate în funcție de tematica evenimentelor... 

Familia Middleton este întruchiparea acelui vis englezesc glorificat de Margaret Thatcher: să depășești dificultățile, să mergi înainte, să muncești din greu și să fii întreprinzător. A fost un risc mare, dar cuplul a avut dreptate să creadă în el. Afacerea a luat avânt, stimulată de începuturile vânzărilor online, iar Party Pieces i-a făcut în curând pe soții Middleton multimilionari. Acest lucru le-a permis să cumpere un conac în valoare de 4,7 milioane de lire sterline (5,5 milioane de euro) în zona rurală foarte șic din Berkshire. Și să își trimită cei trei copii la una dintre cele mai exclusiviste școli din regiune, Marlborough College (42 930 de lire sterline pe an, adică aproximativ 50 000 de euro). Aici Kate Middleton va intra în cercurile foarte restrânse ale familiilor bune din Anglia, și unde l-a întâlnit pe William...

Furia creditorilor

De atunci însă, lucrurile s-au schimbat. Dificultățile financiare din ultimii ani au îngropat, practic, compania în datorii, într-atât încât regele și regina produselor pentru petreceri au fost nevoiți să vândă. Iar reputația lor de antreprenori de încredere și isteți, apropiați de familia regală, a fost grav afectată.

"Creditorii strigă "trădare" după falimentul afacerii conduse de Carole și Michael, părinții Prințesei de Wales", scria Daily Mail la începutul acestei luni. Așadar, de ce sunt acuzați soții Middleton? De o datorie colosală, estimată la aproape 2,7 milioane de lire sterline (3,17 milioane de euro).

În detaliu, această sumă include 218.749 de lire sterline (256.640 de euro) datorate băncii RBS pentru un împrumut pentru întreruperea activității legate de pandemia de coronavirus, 612.685 de lire sterline (718.800 de euro) către autoritățile fiscale britanice, 456.008 de lire sterline (534.990 de euro) către alți creditori și 1,4 milioane de lire sterline (peste 1,6 milioane de euro)  împrumuturi negarantate. Problema? Potrivit raportului citat de Daily Mail, creditorii nu-și vor mai vedea, probabil, niciodată banii împrumutați.  "Ceea ce m-a durut cel mai mult a fost faptul că am avut încredere în ea ca soacră a viitorului rege și m-a trădat. Acest lucru este absolut inacceptabil", a comentat purtătorul de cuvânt al uneia dintre părțile vătămate.

Coronavirus și falimentul

Familia Middleton atribuie falimentul lor pandemiei Covid-19, Brexitului și crizei costului vieții, care au dus la o scădere bruscă a vânzărilor și la probleme de cash-flow. În ciuda tuturor acestor lucruri, bunicul și bunica lui George, Charlotte și Louis și-au păstrat calmul. În octombrie, Carole Middleton a explicat pe Instagram că pierderile fac parte dintr-o strategie de redresare, deoarece au fost făcute investiții majore pentru a cuceri noi piețe în Europa, Statele Unite și Orientul Mijlociu.

Astăzi, trebuie spus că această strategie nu a reușit să inverseze tendința. Nici măcar atunci când Carole Middleton a apelat la o companie de restructurare financiară în martie 2023. Daily Telegraph a relatat că Party Pieces a desemnat firma de consultanță Interpath pentru a o consilia cu privire la "opțiunile strategice", care "includeau o vânzare sau căutarea de noi investitori".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel