Continentul care se RUPE în două (VIDEO)

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Continentul care se RUPE în două (VIDEO) / Youtube
Continentul care se RUPE în două (VIDEO) / Youtube

În 10 milioane de ani un nou ocean ar putea traversa continentul și ar putea transforma Africa de Est într-o insulă.

Africa se rupe încet, dar sigur, în două. Ca orice lucru în geologie, este un proces extrem de lung care va dura milioane de ani, dar în cele din urmă o parte din Africa de Est se va desprinde de restul continentului, ceea ce va duce probabil la apariția unui nou ocean între cele două mase de uscat.

Această ruptură colosală este asociată cu Sistemul de falii est-africane (EARS), una dintre cele mai mari falii din lume, care se întinde în jos pe mii de kilometri prin mai multe țări din Africa, inclusiv Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic.

Acest sistem de rifturi înseamnă că placa africană se împarte în două plăci - placa Somaliană, mai mică, și placa Nubiană, mai mare - care se îndepărtează una de cealaltă într-un ritm de melc foarte lent, de milimetri pe an, potrivit unui studiu din 2004, potrivit iflscience.com.

În 2018, vestea că a apărut o fisură în Kenya a devenit virală, mulți susținând că aceasta este o dovadă că Africa s-a rupt în două chiar sub ochii noștri. În timp ce această scenă era legată de EARS, este puțin probabil să o prezinți drept o dovadă a marii despărțiri a Africii.

Despărțirea Africii de Est va fi doar o altă pagină din această uriașă carte de povești geologice. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel