Condiţiile de detenţie ale opozantului rus Aleksei Navalnîi îi pun în pericol sănătatea, afirmă un aliat

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Condițiile tot mai grele din locul de detenție afectează starea de sănătate a opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Starea de sănătate a politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi este pusă în pericol de condiţiile sale de detenţie tot mai grele, anunţă şeful său de cabinet, în timp ce Fundaţia Anticorupţie pe care a creat-o se pregăteşte să transforme viitoarele alegeri locale de la Moscova într-un vot împotriva războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Navalnîi a fost arestat în ianuarie anul trecut când s-a întors din Rusia în Germania, unde fusese îngrijit pentru ceea ce teste de laborator occidentale au arătat că a fost o încercare aproape letală de a fi otrăvit în Siberia cu un agent neurotoxic creat în perioada sovietică. Rusia a negat acuzaţiile că ar fi încercat să îl omoare.

El ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea eliberării condiţionate, fraudă şi sfidarea acuzaţiilor instanţei, pe care le neagă.

Într-o postare pe conturile sale de Twitter şi Instagram, fiecare având milioane de urmăritori, Navalnîi a scris săptămâna trecută, prin avocaţii săi, că a fost trimis la carceră pentru a treia oară în august ca pedeapsă pentru activitatea sa politică. Serviciul penitenciar nu a răspuns la o solicitare de a comenta acest aspect.

Navalnîi stă într-o încăpere de 6 metri ptrați



Celula, care are doi metri pe trei şi o masă, un scaun şi un pat care este strâns de la 06.00 la 22.00, reprezintă o înrăutăţire semnificativă a condiţiilor de detenţie ale opozantului, a declarat şeful său de cabinet, Leonid Volkov, într-un interviu pentru Reuters.

"Brusc, în urmă cu trei săptămâni, au început să îi înăsprească semnificativ condiţiile, ceea ce reprezintă de fapt o ameninţare uriaşă la adresa sănătăţii sale, deoarece nicio persoană normală nu poate sta pentru mult timp în acea celulă 'specială'", a spus el la Vilnius, în Lituania, unde s-a instalat cea mai mare parte a organizaţiei lui Navalnîi, după ce operaţiunile sale au fost interzise în Rusia.

"Pentru Aleksei, care a supravieţuit recent unei otrăviri, este extrem de periculos", a mai declarat Volkov, care este în contact prin avocaţii săi, adăugând că Navalnîi "este încă într-o formă fizică şi mentală foarte bună".

Volkov a afirmat că echipa lui Navalnîi nu ştie la ce se gândeşte Putin şi încearcă să nu se concentreze la asta. "Faptul că Putin pierde (războiul) şi devine tot mai puţin predictibil face ca situaţia să devină mai periculoasă", a adăugat el.

Volkov a declarat de asemenea că imediat ce Putin va ieşi din scenă, Navalnîi va fi eliberat, dar că nu există alte certitudini deoarece influenţa Occidentului asupra Moscovei, care a ajutat la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie până acum, s-a încheiat când Rusia a invadat Ucraina.

De la începutul invaziei în februarie, echipa lui Navalnîi se foloseşte de transmisiuni pe YouTube pentru a mobiliza opinia publică împotriva războiului lui Putin, având o audienţă de 15 milioane de persoane în Rusia, a spus Volkov.

"Ştim că activitatea noastră ajută la schimbarea lentă a opiniei publice. Va dura doi sau trei ani pentru a schimba radical atitudinea societăţii ruse şi pentru a face războiul său (al lui Putin - n.r.) atât de nepopular încât să nu-l mai poată continua", a afirmat el.

Echipa lui Navalnîi speră să transforme alegerile locale de duminică de la Moscova într-un vot de protest prin anunţarea unui sprijin pentru 400 de candidaţi care spun că s-au opus conflictului.

"Ei se confruntă cu o mare presiune, inclusiv cu violenţă şi brutalitate. Sunt bătuţi. Prin urmare, se întâmplă lucruri foarte urâte şi, totuşi, oamenii se luptă şi noi îi sprijinim", a explicat el.

Kremlinul nu a răspuns unei solicitări de a comenta acuzaţiile lui Volkov, pe care Reuters nu le-a putut verifica deocamdată.

Volkov s-a exprimat împotriva propunerilor de a interzice accesul ruşilor în UE, idee promovată de ţările baltice şi Polonia, care au graniţă cu Rusia, spunând că o astfel de măsură ar fi un cadou propagandistic pentru Kremlin şi că sancţiunile asupra personalităţilor-cheie sunt mai eficiente, scrie Agerpres.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel