Condimentele din dulap au expirat? Iată ce poţi face cu ele

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Nu te grăbi să arunci mirodeniile care au termenul de valabilitate expirat! Cu ajutorul lor poți să faci o mulțime de lucruri interesante - de la odorizante și până la insecticide. Iată cum! 

De obicei, îţi dai seama că ierburile și condimentele au expirat atunci când își pierd din aromă și culoare. „Healthline” ne linişteşte şi ne spune că sănătatea nu ne este pusă în pericol dacă, accidental, consumăm o singură dată un condiment expirat. Însă e bine să facem, din când în când, curat în dulapul din bucătărie şi să le sortăm pe cele încă valabile de cele expirate. Pe acelea pune-le deoparte și nu le arunca! Îți spunem ce poți să faci cu ele.

Insecticid 

Anumite condimente expirate ajută la îndepărtarea insectelor din locuință. Doar adaugă puțin busuioc, lavandă, rozmarin, cimbru, foi de dafin, usturoi sau mărar într-un plic sau într-un săculeț și pune-l într-un loc din casa ta unde apar, de obicei, gângănii. Acum nu vei mai avea parte de musafiri nepoftiți! 

Vopsea pentru haine 

Condimentele pot fi folosite și la vopsirea hainelor, în special turmeric, șofran și boia de ardei, informează sursa. Pune-le într-o cârpă (sau tifon), lasă-le să fiarbă (separat) într-o oală cu apă și așteaptă o oră. Adaugă puțin oțet alb și adaugă țesătura pe care dorești să o vopsești. Lasă 30 de minute să acționeze, apoi scoate materialul și așteaptă să se usuce. 

Lumânări parfumate 

Știai că poți să folosești condimentele pentru a realiza lumânări parfumate? Ei bine, „tips-and-tricks” spune că tot ce trebuie să faci este să topești puțină ceară de soia și să adaugi puțin ulei de cocos, ghimbir, cuișoare, vanilie, scorțișoară (sau un alt condiment în funcție de preferințe). Toarnă totul într-un borcan, așteaptă să se răcească, iar lumânarea ta deja este gata! 

Odorizant 

Poate că aceste condimente nu mai au puterea de a da savoare mâncărurilor tale, dar ele încă miros destul de bine, iar asta înseamnă că le poți folosi pe post de odorizant pentru locuință. Cum le utilizezi? Umple 1-2 săculeți sau pliculețe cu condimente aromate, precum: cimbru, oregano, salvie, mentă sau scorțișoară și depozitează-le în locurile unde simţi că e nevoie de puţin "parfum". 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel