Concert, de Paşte, cu solişti de talie internaţională

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mark Angelo Sampan)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mark Angelo Sampan)

În Joia Mare, 13 aprilie, Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio (pregătit de dirijorul Ciprian Ţuţu) prezintă la Sala Radio un concert emoţionant, în acord cu atmosfera sărbătorilor pascale: Recviemul de Verdi - compus de marele compozitor italian în memoria poetului şi romancierului Alessandro Manzoni. Premiera a avut loc în Biserica San Marco - Milano, în 1874, cu Verdi însuşi la pupitrul dirijoral.

Creaţia monumentală a lui Verdi a fost interpretată de multe ori în contexte tulburătoare, unul dintre acestea fiind în 2021, când la Metropolitan Opera - New York, Recviemul s-a ascultat în memoria celor trecuţi în nefiinţă cu 20 de ani în urmă, în atacurile de pe 11 septembrie. Invitaţi speciali ai serii sunt solişti vocali aplaudaţi pe marile scene lirice ale lumii: soprana Cellia Costea, mezzosoprana Ramona Zaharia, tenorul Ovidiu Purcel şi basul Gelu Dobrea.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi, în prezent director artistic al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Pianist, dirijor de orchestră şi de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală şi dirijat coral, scrie Rador. Printre realizările sale semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat (1998 - 2003). La Doha, în Qatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida de Verdi, în anul 2003 Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.

În septembrie 2014 a fost numit director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo. În 2007 a participat cu Opera Naţională din Timişoara la Festivalul Internaţional George Enescu. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn - Elveţia. A ocupat şi poziţia de dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania).

Cellia Costea a fost aplaudată în cele mai mari teatre lirice ale lumii: Royal Opera Amsterdam, Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin, Staatstheater Stuttgart, Greek National Opera, Staatstheater Klagenfurt şi Hannover, Opéra Municipal de Marseille, Opéra Royal de Wallonie - Liège, Opera Naţională Bucureşti şi Timişoara, Royal Opera House - Covent Garden, Londra, Gran Teatre del Liceu - Barcelona, Oslo Opera House, Megaro Moussikis - Atena, Staatsoper Frankfurt, Opera din Beijing ş.a.

A participat de-a lungul timpului la festivaluri internaţionale în Grecia, Franţa, Andorra, Spania, Italia etc. şi în decursul carierei sale i-au fost conferite distincţii la competiţii naţionale şi internaţionale: Premiul I la Voci Verdiane-Busseto, 1998, la Hans Gabor-Belvedere, Viena, 1999, la Bilbao, Spania, 2000, la Jullian Gayarre-Pamplona, Spania, 2000, la Concorso Internazionale Valsesia Musica, 2004, la Concursul Internaţional Francisco Vinas-Barcelona, 2003, Premiul II la George Enescu-Bucureşti, 1999, Premiul I şi Premiul publicului la Montserrat Caballé-Andorra, 2001, etc.

Mezzosoprana Ramona Zaharia a cântat pe unele dintre cele mai renumite scene ale lumii, printre care Metropolitan Opera (New York), Royal Opera House - Covent Garden (Londra), Deutsche Oper Berlin, Latvia Opera, Teatro Regio di Parma, Teatro Valli Reggio Emilia şi la Deutsche Oper am Rhein - Dsseldorf, unde este membră a ansamblului din stagiunea 2014-2015.

În plus, a fost invitată de operele din Seul, Moscova, Hamburg, Malmö, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Luxemburg, Bruxelles, Stuttgart şi Riga şi de festivalurile din Ljubljana şi Istanbul. Artista a avut prima sa apariţie internaţională în rolul Carmen pe marea scenă în aer liber a Festivalului de Operă St. Margarethen-Austria, în 2012. De atunci, ea a interpretat acest rol în peste 19 producţii diferite Carmen.

A cântat sub bagheta unor dirijori de renume mondial, printre care Antonio Pappano, Nicola Luisotti, Jordi Berval, Axel Kober, Johannes Fritzsch, Jacques Lacombe, Antonino Fogliani, David Crescenzi, Alexander Joel, Karen Kamensek, Marie Jacquot şi alţii. Tenorul Ovidiu Purcel a studiat la Academia de Muzică din Cluj-Napoca şi a obţinut numeroase premii. Repertoriul său include roluri precum Tamino (Mozart - Flautul fermecat), Don Ottavio (Mozart - Don Giovanni), Nemorino (Donizetti - L€™elisir d’amore), Alfredo Germont (Verdi - Traviata) şi Rinuccio (Puccini - Gianni Schicchi). Apariţiile ca invitat l-au purtat la Cluj-Napoca (Opera Naţională), la Opéra Garnier din Paris, la Teatrul din Dortmund şi la Orchestre symphonique de Montréal. În 2011, Ovidiu Purcel a devenit membru al Studioului de Operă al Deutsche Oper am Rhein (Germania) şi este membru permanent al ansamblului începând cu 2012. La Düsseldorf şi Duisburg a apărut în rolurile Edgardo (Lucia di Lammermoor - Donizetti), Duca di Mantova (Rigoletto - Verdi), Romeo (Romeo şi Julieta - Gounod) şi Macduff (Macbeth - Verdi), precum şi Don Ottavio, Tamino, Fenton, Rinuccio, Nemorino şi Alfredo.

În 2021, la Festivalul de la Bregenz, a interpretat Duca di Mantova (Verdi - Rigoletto). Baritonul bas român Gelu Dobrea şi-a încheiat în 2012 studiile de canto şi masterat la Facultatea de Muzică din Timişoara, oraşul său natal. Între 2009 şi 2015 a fost premiat la câteva concursuri importante de canto din România. În 2011, s-a alăturat Operei Naţionale Timişoara, unde a interpretat cele mai importante roluri din repertoriul său, precum Sarastro din Die Zauberflote, Timur din Turandot, Zaccaria din Nabucco, Ferrando din Il Trovatore, Oroveso din Norma, Colline din La bohème, Fiesco din Simon Boccanegra, Sparafucille din Rigoletto, Basilio din Il barbiere di Siviglia, Ramfis din Aida, Grande Inquisitor din Don Carlo.

El are şi un vast repertoriu de concert, cu lucrări precum Requiemul lui Verdi, Messa di Gloria de Puccini, Simfonia a IX-a de Beethoven şi Requiemul şi Missa Încoronării de Mozart. Până în prezent, a susţinut turnee în Italia, Elveţia, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Cehia. În Germania a fost invitat în mai multe ediţii ale Festivalului Klassik Kirchstetten, dar şi în cadrul Festivalului Immling.

În România, a colaborat cu cele mai prestigioase instituţii muzicale din ţară: Filarmonica George Enescu, Opera de Stat Braşov, Opera Română şi Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca, Filarmonica din Sibiu şi multe altele. Din 2015 este invitat cu regularitate la Opera din Cairo, Egipt. Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar şi live online pe site-urile celor două posturi de radio. Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro - secţiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay.

Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel