Comunicațiile Ucrainei, FUNCȚIONALE pe tot parcursul războiului. ”STARLINK ajută foarte mult”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Rusia nu a reușit să pună la pământ sistemul de comunicații al Ucrainei.

Încă din primele zile ale războiului, rușii au încercat activ să-i lase pe ucraineni fără informații și comunicații: au atacat masiv turnurile de televiziune, au distrus și blocat cu precizie stațiile de comunicații mobile.

Publicația Liga a dscutat cu două din cele trei mari companii de comunicații, care oferă comunicații la peste 20 de milioane de abonați din Ucraina.

Scara distrugerii

Din cauza întreruperilor de curent, bombardamentelor și ostilităților, aproximativ 7,5% din antenele Lifecell nu funcționează. 

Foto: Vodafone Ucraina - Facebook

Atacurile ocupanților asupra infrastructurii de telecomunicații au fost adesea intenționate, spune Olga Ustinova, CEO-ul Vodafone.

Rușii au țintit în special turnurile cu antenele pentru comunicații și au aruncat în aer cabluri de alimentare. În prezent, mai puțin de 10% din rețeaua companiei nu funcționează.

 

Migrația: ce spun datele

Migrația abonaților Vodafone în interiorul țării a dus la o scădere cu 70% față de primele săptămâni de război, spune șeful companiei, Ustinova. 

Ucrainenii continuă să părăsească zonele de luptă. La începutul lunii mai, majoritatea oamenilor au părăsit regiunile Herson, Zaporojie, Harkiv și Mykolaiv.

Lifecell adaugă: în timpul războiului, majoritatea abonaților lor s-au mutat temporar în regiunile Lviv, Transcarpatia, Cherkasy, Vinnitsa și Dnepropetrovsk.

În același timp, 72% dintre toți abonații care migrau intern au plecat în orașe și sate mici. Oamenii se simt mai în siguranță acolo, pentru că sunt mai puține infrastructuri și facilități industriale, explică reprezentanții companiei.

Totuși, din ce în ce mai mulți ucraineni se întorc acasă, spun cei de la Lifecell, cele mai active fiind regiunile Kiev și Cernihiv.

Până la începutul lunii mai, 12% dintre abonații lifecell care au părăsit țara s-au întors în Ucraina.

 

Starlink 

 

Acolo, echipamentele de telecomunicații sunt de obicei deteriorate sau distruse, spune  Lifecell. Rușii folosesc și echipamente speciale pentru a „bloca” și a opri comunicațiile: acest lucru a fost înregistrat în multe orașe din estul și sudul țării.

Companiile restabilesc comunicațiile în aceste zone ori de câte ori este posibil. 

Ambele companii evidențiază rolul Starlink în reactivarea comunicațiilor.

”În același timp, canalele prin satelit ale rețelei Starlink de la SpaceX ajută foarte mult”, adaugă CEO-ul Vodafone.

Reprezentanții companiilor spun că, într-un număr important de orașe din regiunea Kiev, au reușit conectarea stațiilor de bază la acești sateliți și restabilirea rapidă a comunicațiilor.

Probabil, în viitor, Starlink poate fi folosit nu doar ca soluție temporară în timpul războiului, ci și ca alternativă eficientă pentru asigurarea comunicării în zone îndepărtate”, conchide CEO-ul Vodafone.

Ambele companii susțin că rușii nu pot obține date despre utilizatori nici măcar pe teritoriul ocupat. Aceste date sunt protejate, spun aceștia.

De asemenea, în cazul unei amenințări, operatorii pot dezactiva oricând de la distanță o parte a rețelei. Prin urmare, nu se poate spune că ocupanții controlează comunicațiile în orașele ocupate temporar, adaugă Vodafone.

 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience