Complet greșit: Obiceiuri greșite care scurtează viața ambreiajului. De unele nici măcar nu ești conștient

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Gesturi care scurtează durata de viata a ambreiajului și care te costa bani.

 

Înlocuirea kitului de ambreiaj nu este o cheltuială mică. Cu toate acestea, puțini șoferi sunt atenți la modul de condus.

Deși apariția mașinilor electrice va duce la dispariția cutiilor manuale, mulți șoferi conduc încă mașini cu transmisie manuală, așa că ar fi bine să știm cum să prelungim durata de viață a ambreiajului.

Ambreiajul este un ansamblu complex, care servește la transferul puterii de la motor la transmisie, toate acestea fiind realizate folosind patru componente: carcasa ambreiajului, discul sau lamelă, rulmentul axial și placa de presiune. De aceea, adesea înlocuirea truselor este o cheltuială destul de mare.

Obiceiuri greșite de condus, care scurtează durata de viață a ambreiajului:

Nu se apasă pedala până la capătul cursei

Spre deosebire de pedalele de accelerație și frână, care trebuie călcate treptat pentru a nu produce accelerări sau frânări bruște, la pedala de ambreiaj se întâmplă exact invers.

În practică, pedala de ambreiaj trebuie apăsată întotdeauna ferm și complet, până la capătul cursei.

În caz contrar, sistemul de ambreiaj nu se va activa corespunzător și va produce frecare între componente. Rezultatul: durata de viață redusă a ambreiajului.

Se ține pedala apăsată la staționare și la semafor

Aceasta este o practică destul de comună la mulți șoferi: se stă la semafor, în treapta întâi și cu piciorul apăsat pe pedala de ambreiaj.

Deși acesta nu este un obicei care cauzează la fel de multe daune precum celelalte, acționarea ambreiajului, timp de mai multe zeci de secunde, face ca angrenajul să funcționeze chiar și atunci când nu ar trebui și, prin urmare, se uzează prematur.

Cel mai bine este să lăsați transmisia în neutru.

În plus, la mașinile echipate cu sisteme Star & Stop, funcția de economisire nu se mai activează dacă transmisia nu rămâne în poziție neutră.

Mersul cu spatele cu pedala de ambreiaj călcată pe jumătate

Aceasta este o altă practică comună a multor șoferi. 

Deoarece mersul înapoi este, în general, foarte scurt, șoferii nu mai ridică complet piciorul de pe ambreiaj și țin pedala la jumătatea cursei.

Acest lucru duce, de asemenea, la uzura prematură a componentelor sistemului de ambreiaj.

Este adevărat că nu este obișnuit să conduci înapoi des, dar în timp, cheltuielile suplimentare cresc și în cele din urmă apar probleme.

Piciorul este ținut tot timpul pe pedala de ambreiaj

Mulți șoferi obișnuiesc să conducă cu piciorul stâng sprijinit de pedala de ambreiaj. Pedala nu trebuie folosită ca loc de odihnă pentru picior, întrucât acest obicei este foarte dăunător pentru mecanismul ambreiajului.

Apăsarea ușoară a pedalei determină o presiune constantă care obligă ambreiajul să fie încărcat chiar și atunci când nu ar trebui, creând o uzură lentă, dar continuă, a componentelor.

Se eliberează pedala foarte rapid

Când pedala de ambreiaj este eliberată brusc, apare un efect de patinare, componentele se freacă unele de altele si acest lucru crește inutil uzura. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel