Comoară unică, descoperită pe fundul unui lac din Albania VIDEO

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Satul vechi de 8.500 de ani descoperit sub un lac albanez este cel mai vechi sat cunoscut în Europa

Se crede că între 200 și 500 de persoane au trăit în așezarea recent redescoperită, cu case construite pe piloni de-a lungul țărmului Albaniei. În prezent, acesta este cel mai vechi sit de acest tip din Europa.

Oamenii de știință au descoperit, probabil, una dintre cele mai vechi comunități sedentare din Europa, adăpostită în spatele unei fortărețe de apărare, sub unul dintre cele mai vechi lacuri din lume.

Descoperirea de sub lacul Ohrid, în satul Lin din Albania, confirmă faptul că așezările de pe malul lacului din această regiune - care se întinde pe granița muntoasă a Macedoniei de Nord - sunt mult mai vechi decât se așteptau arheologii, a declarat Albert Hafner, profesor de arheologie la Universitatea din Berna, Elveția, într-un interviu acordat universității. 

Descoperirile făcute de arheologii elvețieni și albanezi' cu ajutorul unor scafandri profesioniști indică faptul că Lin a servit drept centru pentru dezvoltarea agriculturii, a meșteșugurilor și a pescuitului în urmă cu aproximativ 8.500 de ani, ceea ce îl face cel mai vechi sat lacustru descoperit până în prezent și chiar mai vechi decât cele similare găsite în sudul Italiei și în întreaga Europă.

Până la descoperirea din cadrul proiectului EXPLO, cele mai vechi așezări cunoscute anterior în regiunile mediteraneene și alpine erau cu câteva sute de ani mai tinere. Noua dată radiocarbon indică între 6000 și 5800 î.Hr. ca reper temporal pentru una dintre cele mai vechi așezări de case pe picioroange din Europa.

"Siturile arheologice din lacurile din sudul Balcanilor (Grecia, Albania și Macedonia de Nord) oferă o oportunitate excelentă de a investiga arhive bogate de schimbări societale și de mediu în leagănul agriculturii europene", se arată pe site-ul proiectului EXPLO. "Sedimentele lacustre naturale și așezările preistorice scufundate oferă condiții excepționale de conservare și o perspectivă holistică unică asupra dinamicii antroposferei, biosferei și geosferei din trecut."

3. -imagine fara descriere- (lac-albania_19689300.jpg)

Arheologul albanez Adrian Anastasi a declarat pentru AFP că "construirea satului lor pe piloți a fost o sarcină complexă, foarte complicată, foarte dificilă, și este important să înțelegem de ce acești oameni au făcut această alegere".

Un adevărat tezaur de comori

Arheologii care lucrează de patru ani la acest sit - descoperind diverse semințe, plante și oase de animale sălbatice și domestice - au dat recent peste un nou mister pe care să încerce să îl rezolve. Descoperirea palisadelor sugerează că așezarea a fost fortificată cu mii de scânduri cu țepi folosite ca baricade defensive, dar arheologii nu sunt siguri de ce a fost nevoie de ele de către săteni.

Cercetătorii estimează că aproximativ 100.000 de piroane au fost înfipte pe fundul lacului de lângă Lin, iar Hafner a numit descoperirea "o adevărată comoară pentru cercetare", potrivit AFP.

Potrivit arheologilor care au vorbit cu AFP, vor mai fi necesare încă două decenii pentru ca așezarea să fie explorată și studiată pe deplin și pentru a se putea trage concluzii finale.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel