Comisia Europeană propune 18 miliarde din partea UE pentru Ucraina în 2023

radiodcnews Team | Dată: 09 noi 2022, 21:39 | Categorie: Știri
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Comisia Euripeană a propus Celor 27 de membri un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina.

Comisia Europeană le-a propus miercuri Celor 27 să ofere Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro în 2023, sub forma unor împrumuturi ale căror dobânzi ar urma să fie suportate de statele membre, relatează AFP.

"Acest ajutor financiar stabil, regulat şi previzibil, în medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, va permite acoperirea unei părţi importante a nevoilor de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autorităţile ucrainene şi Fondul Monetar Internaţional le estimează la 3-4 miliarde de euro pe lună", a precizat executivul european într-un comunicat.

Împrumuturile sunt prevăzute pe o perioadă de cel mult 35 de ani. Ucraina ar urma să ramburseze banii începând cu 2033. Fondurile puse la dispoziţia Ucrainei ar fi împrumutate de Comisia Europeană de pe pieţe.

Transferul fondurilor este condiţionat de reforme în sistemul judiciar, în special în privinţa luptei anticorupţie, şi de respectarea statului de drept. Comisia Europeană se angajează "să verifice dacă aceste reforme au fost efectiv realizate în momentul procedurii de transfer".

Refacerea infrastructurii, printre priorități

Ajutorul propus ar permite garantarea faptului că "statul ucrainean continuă să funcţioneze, că cetăţenii pot beneficia de servici publice esenţiale şi că infrastructura distrusă de Rusia poate fi reconstruită", a declarat preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană speră că propunerea va fi adoptată de Consiliu şi de Parlamentul European până la sfârşitul anului pentru ca primele fonduri să poate fi transferate încă din ianuarie 2023.

Ungaria a anunţat însă că nu va susţine această propunere a Comisiei Europene. Spunem da sprijinului pentru Ucraina, dar ne opunem unui credit comun, a declarat în faţa presei şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyás, potrivit agenţiei EFE.

Acesta nu este un veto, întrucât este vorba despre o decizie comună, iar dacă nu o sprijinim, atunci nu va exista o decizie, a mai spus oficialul ungar.

UE a acordat în 2022 un ajutor financiar de circa şase miliarde de euro Ucrainei, care are statutul de ţară candidată la aderare.

În contextul în care economia ucraineană este devastată de aproape nouă luni de ofensivă militară rusă, FMI anticipează o recesiune de 35% din PIB pentru Ucraina în 2022, scrie Agerpres.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience