Comisia Europeană înființează un birou pentru inteligența artificială, un prim pas mondial în reglementarea AI

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Robot
Robot

Comisia Europeană a anunțat miercuri crearea unui birou specializat în inteligență artificială, format din experți responsabili de implementarea noii legislații a Uniunii Europene privind inteligența artificială, o inițiativă unică la nivel global, transmite France Presse.

Situat în cadrul Comisiei Europene din Bruxelles, acest birou va angaja 140 de specialiști în tehnologie, avocați și economiști.

Acesta "va promova un ecosistem european de inteligenţă artificială care să fie inovator, competitiv şi care să respecte normele şi valorile UE", a declarat comisarul pentru afaceri digitale, Thierry Breton.

Prevăzută în legislația privind inteligența artificială adoptată definitiv pe 21 mai de către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, noul birou va juca un rol esențial în implementarea acestui regulament.

Obiectivul declarat este de a stimula inovația în Europa, creând în același timp încredere prin limitarea riscului de abuzuri.

Majoritatea prevederilor acestei legislații vor intra în vigoare în 2026. Ea adoptă o abordare "bazată pe riscuri" și impune restricții proporționale asupra diverselor sisteme de inteligență artificială, în funcție de pericolele pe care le prezintă pentru societate.

Sistemele de inteligență artificială care prezintă doar un risc limitat vor fi supuse unor obligații de transparență foarte simple, în timp ce sistemele cu risc ridicat, utilizate, de exemplu, în infrastructuri critice, educație, resurse umane sau aplicarea legii, vor fi supuse unor cerințe mai stricte înainte de a fi autorizate în UE.

Interdicţiile vor fi rare. Acestea se vor referi la aplicaţii care contravin valorilor europene, cum ar fi sistemele de evaluare a cetăţenilor sau sistemele de supraveghere în masă utilizate în China.

Se vor aplica reguli specifice pentru inteligenţa artificială generativă, cum ar fi ChatGPT al OpenAI, pentru a asigura, în special, calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor şi respectarea drepturilor de autor.

Sunetele, imaginile şi textele generate artificial vor trebui să fie identificate în mod clar ca atare pentru a preveni manipularea opiniei.

Biroul pentru Inteligenţă Artificială va asigura în special aplicarea uniformă a reglementărilor în întreaga Uniune Europeană, în colaborare cu statele membre. Acesta va participa la anchetele privind orice încălcare şi va gestiona sancţiunile împotriva contravenienţilor.

De asemenea, va fi responsabilă de identificarea riscurilor noilor tehnologii şi de sprijinirea cercetării europene.

Într-un raport publicat miercuri, Curtea de Conturi Europeană a constatat că, până în prezent, UE "nu a reuşit să stimuleze suficient investiţiile în inteligenţa artificială pentru a se ridica la nivelul liderilor mondiali din acest sector".

Comisia Europeană "nu şi-a coordonat bine măsurile cu cele ale statelor membre, iar investiţiile nu au fost monitorizate în mod sistematic. În viitor, o guvernanţă mai puternică şi investiţii publice şi private mai mari - şi mai bine direcţionate - vor fi esenţiale pentru ca Europa să facă faţă provocării reprezentate de AI", a constatat Curtea.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel