Columbia: Transferul hipopotamilor invazivi lăsaţi moştenire de traficantul Pablo Escobar va costa 3,5 milioane de dolari

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Columbia: Transferul hipopotamilor invazivi lăsaţi moştenire de traficantul Pablo Escobar va costa 3,5 milioane de dolari
Columbia: Transferul hipopotamilor invazivi lăsaţi moştenire de traficantul Pablo Escobar va costa 3,5 milioane de dolari

Autorităţile columbiene se pregătesc să transfere 70 de hipopotami invazivi, moştenirea neobişnuită lăsată de lordul drogurilor, Pablo Escobar, în regiunea oraşului Medellin, către rezervaţii din India şi Mexic până în luna iulie, operaţiunea fiind estimată să coste circa 3,5 milioane de dolari, informează AFP.

De când cel mai cunoscut narcos (ucis de poliţie în 1993) a adus mai multe exemplare de hipopotami la hacienda sa din departamentul Antioquia (nord-vest) la sfârşitul anilor 1980, turma s-a reprodus necontrolat într-un afluent al fluviului Magdalena, numărând în prezent aproape 150 de exemplare.

"Întreaga operaţiune ar trebui să coste circa 3,5 milioane de dolari", a declarat miercuri reporterilor Ernesto Zazueta, proprietarul sanctuarului pentru animale Ostok din nordul Mexicului, unde vor fi adăpostite zece dintre uriaşele mamifere.

Scopul este de a "salva vieţile" acestor animale originare din Africa, care au fost declarate anul trecut specii invazive de către Ministerul columbian al Mediului, lăsând deschisă posibilitatea ca ele să fie sacrificate.

Potrivit lui Aníbal Gaviria, guvernatorul departamenului Antioquia, nu mai lipseşte decât un fel de "paşaport pentru hipopotami, care va fi eliberat de către Ministerul Mediului" după ce operaţiunea va fi autorizată de către Cites (Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie).

Obiectivul este de a muta hipopotamii "în prima jumătate a acestui an", a explicat Gaviria.

"Este vorba despre a reduce populaţia de exemplare tinere pentru a scădea rata de creştere" a coloniei, a declarat presei Zazueta de la Medellin.

"Următoarea etapă constă în închirierea de avioane (şi) construirea cuştilor (...) Vom începe cu India, apoi cu Mexic", a adăugat el. Planul este de a atrage animalele cu momeală în incinte unde vor fi închise înainte de a fi plasate în cuşti speciale pentru a fi transportate cu avionul către noile lor sanctuare.

Zece exemplare vor fi transferate în Mexic, iar circa 60 în India, într-o rezervaţie naturală al cărei nume nu a fost dezvăluit.

După moartea lui Escobar, hipopotamii au fost lăsaţi în voia sorţii şi au populat zona Magdalena Medio, o savană fierbinte străbătută de râuri şi mlaştini.

Guvernul a recurs, fără succes însă, la un program de sterilizare pentru a ţine sub control populaţia de hipopotami.

Experţii şi autoritatea de mediu din regiune (Cornare) au convenit atunci că vânătoarea este "o opţiune necesară", având în vedere ameninţarea pe care aceste animale o reprezintă pentru populaţia şi fauna locală.

"Căutăm să salvăm vieţile hipopotamilor, dar şi să le protejăm pe cele ale locuitorilor din Magdalena Medio (...) Este un risc pentru liniştea şi viaţa oamenilor", a explicat biroul guvernatorului.

Autoritatea de mediu locală (Cornare) a înregistrat două atacuri asupra locuitorilor în 2021.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel