Coloane de mașini la granița dintre Rusia și Georgia. Bărbații fug de frica înrolării

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursă foto: Pexels (Life Of Pix)
Sursă foto: Pexels (Life Of Pix)

Rușii au luat cu asalt granița cu Georgia, după decizia Kremlinului legată de înrolarea bărbaților eligibili pentru serviciul militar. 

Au apărut cozi uriașe de-a lungul graniței dintre Rusia și Georgia, în timp ce bărbații încearcă să părăsească țara pe fondul unei mobilizări militare pentru războiul din Ucraina. Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri o mobilizare militară parțială, care ar putea strânge 300.000 de oameni pentru a servi în război. Kremlinul spune că rapoartele despre bărbații care fug din țară sunt exagerate, scrie BBC.

Dar la granița cu Georgia s-au format cozi de vehicule lungi de kilometri, inclusiv bărbați care încercau să scape de război. Un bărbat, care nu a vrut să fie numit, i-a spus jurnalistului Rayhan Demytrie de la BBC că și-a luat pașaportul și s-a îndreptat către graniță, fără să împacheteze altceva, imediat după anunțul președintelui Putin.

Cozi kilometrice la granițe și bilete de avion epuizate

Unii martori au estimat că rândurile de mașini de la punctul de control Upper Lars au o lungime de aproximativ 5 km, în timp ce un alt grup a spus că a durat șapte ore pentru a trece granița. Imagini video de la fața locului îi arăta unii șoferi părăsind mașinile sau camioanele staționate și înaintând pe jos. Georgia este una dintre puținele țări vecine în care rușii pot intra fără a avea nevoie de o viză. Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km cu Rusia, necesită o viză pentru călătorie și a raportat, de asemenea, o creștere a traficului peste noapte, dar a spus că este la un nivel gestionabil.

Alte destinații accesibile cu avionul, precum Istanbul, Belgrad sau Dubai, au avut prețurile biletelor crescute vertiginos imediat după ce a fost anunțată convocarea militară, unele destinații fiind complet epuizate. Presa turcă a raportat o creștere semnificativă a vânzărilor de bilete dus către țara lor, în timp ce zborurile rămase către destinații fără viză pot costa mii de euro.

Proteste în marile orașe

Convocarea a declanșat proteste în marile orașe rusești, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, ziua de marți soldându-se cu 1.300 de arestări. Ministerul  Apărării al Regatului Unit a comentat chemarea la arme a lui Putin într-un briefing de presă miercuri dimineață și a remarcat că mobilizarea „este probabil să fie foarte nepopulară în rândul unor părți ale populației ruse”. Citește continuarea pe DC News

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel