Coldplay: Reducerea emisiilor de carbon este un drum lung de parcurs

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Pe măsură ce turneul *Music Of The Spheres* al trupei Coldplay continuă, formația a publicat statistici referitoare la eforturile lor de a reduce emisiile de carbon. Aceștia au reușit să își atingă obiectivul de a reduce emisiile comparativ cu ultimul lor turneu cu cel puțin 50%, dar spun că „suntem încă departe de locul în care trebuie să fim”.

Coldplay a publicat o actualizare a eforturilor lor de a susține turnee mai durabile, dezvăluind că au reușit să își atingă obiectivul de a reduce emisiile de carbon cu 50% în cadrul actualului turneu, comparativ cu turneul precedent din 2016 și 2017. Anul trecut, aceștia erau aproape de atingerea obiectivului de 50% - cu emisiile de carbon reduse cu 47%. Acest nou anunț arată că au depășit confortabil pragul de 50%, cu o reducere de 59%, scrie CMU.

Comentând asupra acestei realizări, trupa a declarat: „Ca trupă și ca industrie, suntem încă departe de locul în care trebuie să fim în această privință. Dar suntem recunoscători pentru ajutorul primit până acum și salutăm pe toți cei care fac eforturi pentru a împinge lucrurile în direcția corectă”.

Această reducere a emisiilor nu este doar o promisiune goală: cifrele sunt verificate de Inițiativa pentru Soluții de Mediu de la Massachusetts Institute Of Technology (MIT).

Comentând asupra celor mai recente statistici, expertul de la MIT, John E. Fernández, a lăudat „viziunea evolutivă și angajamentul extins al trupei pentru a muta întreaga industrie muzicală spre o sustenabilitate adevărată și o reziliență planetară”. El a adăugat: „De la colectarea unor cantități fără precedent de date până la luarea de acțiuni specifice bazate pe analize riguroase, Coldplay modelează o traiectorie spre un viitor cu emisii scăzute de carbon, biodivers și echitabil”.

Trupa a implementat o varietate de inițiative de mediu în cadrul turneului *Music Of The Spheres*, inclusiv folosirea unui sistem de baterii electrice care le permite să utilizeze 100% energie regenerabilă, utilizarea vehiculelor electrice și a combustibililor alternativi ori de câte ori este posibil, și instalarea de biciclete electrice și podele kinetice în locuri de desfășurare a concertelor, astfel încât fanii să poată ajuta la încărcarea bateriilor.

Pe lângă dans și pedalare pentru a menține bateriile încărcate, fanii sunt încurajați să contribuie în alte moduri. Deși cifra de emisii de carbon a trupei nu include impactul călătoriilor fanilor către locul concertului, cumpărătorii de bilete sunt încurajați să folosească transportul public pentru a ajuta - și se pare că acest lucru funcționează.

Trupa adaugă: „datele colectate de aplicația noastră de turneu sugerează un procent mai mare de fani care folosesc transportul public și o reducere semnificativă a emisiilor indirecte comparativ cu turneele anterioare”.

O treime din spectatori au folosit transportul public, sugerează statisticile, și amprenta medie de carbon per călător este cu 48% mai mică decât la turneul anterior. 4% dintre fani fac un efort considerabil călătorind la concert cu mijloace de transport cu emisii zero, cum ar fi pe jos sau cu bicicleta.

Alte statistici din ultima actualizare includ: optsprezece concerte în 2023 au fost alimentate în întregime folosind sistemul de baterii; o medie de 17 kWh este generată la fiecare spectacol printr-o combinație de biciclete electrice, podele kinetice și unele panouri solare; peste 3000 tCO2e („tone de echivalent de dioxid de carbon”) au fost economisite prin achiziționarea de combustibil aviatic sustenabil pentru zboruri; și 72% din toate deșeurile turneului au fost redirecționate de la depozitele de gunoi și trimise pentru reutilizare, reciclare și compostare.

În completarea tuturor acestor lucruri, a fost plantat un copac pentru fiecare spectator, ceea ce înseamnă aproximativ șapte milioane de copaci. Ceea ce este destul de mult, având în vedere că întregul Londra are în jur de opt milioane de copaci.

În ceea ce privește modul în care acest lucru ar putea impacta industria muzicală live în general, trupa spune: „încă nu există un standard industrial pentru turnee durabile sau o metodologie centralizată pentru raportarea emisiilor în acest sector. Acesta este un lucru pe care vom continua să-l promovăm și să încercăm să-l stabilim. Am făcut toate eforturile pentru a ne alinia cu principiile standardelor recunoscute, cum ar fi protocolul gazelor cu efect de seră, și să urmăm cele mai bune practici și ghiduri”.

La începutul acestui an, Coldplay a anunțat că ei, împreună cu promoterul lor și casa de discuri - Live Nation și Warner Music - colaborează acum cu MIT pentru un studiu cuprinzător al amprentei de carbon a industriei muzicii live. Scopul este de a identifica și promova soluții practice pentru reducerea impactului asupra mediului al evenimentelor muzicale live la toate nivelurile, de la locații de muzică de bază până la spectacole și turnee în arenă și stadion.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel