Cod ROȘU de vreme rea! Furtuna Babet se apropie de Regatul Unit

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
furtuna. Foto: Pexels.com
furtuna. Foto: Pexels.com

 Un rar cod roşu de vreme rea, conform căruia există un "risc la adresa vieţii" a fost emis pentru unele zone ale Scoţiei în contextul în care, potrivit prognozelor, furtuna Babet va lovi joi Regatul Unit, relatează DPA/PA Media.

Regatul Unit se pregăteşte pentru vânt puternic şi ploi aduse de furtuna care a lovit Irlanda după ce a atins zona de uscat venind dinspre Oceanul Atlantic.

Serviciul britanic de meteorologie Met Office a emis marţi o avertizare amber (chihlimbar) valabilă pentru unele zone din estul Scoţiei. De asemenea, mare parte din Anglia şi restul regiunilor scoţiene sunt vizate de coduri galbene de ploaie.

Codul roşu presupune existenţa unui "pericol la adresa vieţii din cauza apelor rapide sau adânci" în Aberdeenshire şi Angus. Sunt aşteptate inundaţii pe arii extinse şi restricţii de circulaţie pe unele drumuri.

Acesta este primul cod roşu de ploaie emis în Regatul Unit după furtuna Dennis, în februarie 2020.

Ar putea exista, de asemenea, pene de curent, iar unele zone ar putea rămâne izolate timp de mai multe zile.

Furtuna Babet, un front complex de joasă presiune care s-a dezvoltat în vestul Peninsulei Iberice, a fost denumită de Met Office luni dimineaţă.

Cea de-a doua furtună din acest sezon care a fost denumită de meteorologi se va manifesta până sâmbătă, conform Met Office, şi este de aşteptat să perturbe transporturile şi să provoace inundaţii şi întreruperi de energie electrică.

Miercuri, furtuna a provocat inundaţii pe mai multe drumuri din Irlanda.

Codurile galbene de vreme rea au fost emise la începutul acestei săptămâni şi intră în vigoare de joi până sâmbătă, afectând mare parte din Regatul Unit. Intemperiile sunt aşteptate şi în regiuni deja suprasaturate de apă din Scoţia, Irlanda de Nord şi nordul şi estul Angliei.

Furtuna a adus deja ploi abundente şi inundaţii în Irlanda de Nord, miercuri.

Un purtător de cuvânt al Met Office a declarat că zona vizată de codul roşu acoperă regiunea cuprinsă între nordul Dundee, Aberdeen şi Balmoral.

Codul roşu intră în vigoare joi, la ora locală 18:00 (17:00 GMT) şi este valabil până vineri la prânz.

"Nivelul de certitudine a crescut în ceea ce priveşte riscul de impact considerabil, în contextul precipitaţiilor din unele zone situate în estul Scoţiei cauzate de furtuna Babet, care a condus la ridicarea avertizării la cod roşu", a declarat Jason Kelly, meteorolog-şef la Met Office.

"Sunt aşteptate (cantităţi) între 100 şi 150 de mm de ploaie, pe arii destul de extinse, în perioada în care este valabilă avertizarea, în unele locaţii fiind probabile (cantităţi de) 200-250 mm, care ar putea avea urmări considerabile, probabil inundaţii", a adăugat el.

David Morgan, managerul serviciului pentru prevenirea inundaţiilor din cadrul Agenţiei scoţiene pentru protecţia mediului (Sepa), a îndemnat persoanele din zonele afectate să se informeze cu privire la riscul de inundaţii. "Efectele asupra apelor de suprafaţă şi râurilor sunt probabile şi, având în vedere acumulările în urma ploilor abundente şi inundaţiilor recente, îndemnăm oamenii să se pregătească pentru potenţiale inundaţii", a spus el.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel