Cod roşu de caniculă în vest, furtuni în est. ”Temperaturile resimțite vor fi mai mari” de 39 de grade

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 30 iun 2022, 10:58 | Categorie: Social

Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă, valabile în toată ţara, joi şi vineri.

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod roşu de caniculă şi disconfort termic accentuat care vizează zone din şase judeţe din vestul şi nord-vestul ţării, joi şi vineri.

Zonele afectate fac parte din judeţele judeţele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

Potrivit meteorologilor, joi şi vineri, în zonele joase din aceste judeţe se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge şi depăşi recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38-39 de grade în judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud vor fi 36...37 de grade.

Pe parcursul nopţilor temperaturile se vor menţine ridicate şi doar în orele dimineţilor se vor înregistra valori în general de 20-24 de grade.

”Se pot forma tornade. Cam 10% din furtuni pot genera și tornade. Există anumiți factori care cresc probabilitatea formării tornadelor, în special în sud-estul țarii, unde sunt cantități mari de apă. În orașe, pot fi temperaturi chiar și cu 10 grade mai mult decât în stațiile meteo. Pentru zonele din vestul țarii, vor fi 38-39 de grade. Temperatura resimțită va fi mai mare și este influențată de umezeala din aer”, explică Roxana Bojariu, la RealitateaTV.

Cod galben de instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis și un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil joi, în intervalul orar 14.00- 21.00.

În cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum și local în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55...70 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp.

Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă în mare parte din ţară, joi şi vineri

Cea mai mare parte a ţării se află sub avertizări de caniculă şi disconfort termic în următoarele două zile, temperaturile urmând să ajungă la 38 de grade.

Potrivit unei avertizări Cod portocaliu emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în zilele de joi şi vineri, local în zonele joase din Banat, Transilvania şi Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne şi nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36-38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18-22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Meteorologii notează că temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse şi în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Codul portocaliu vizează total sau parţial 10 judeţe: Botoşani, Iaşi, Mureş şi, parţial, Suceava, Neamţ, Sibiu, Cluj, Alba, Hunedoara şi Timiş.

Totodată, a fost actualizat şi Codul galben potrivit căruia în intervalul menţionat valul de căldură se va menţine în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite