Cod portocaliu de caniculă, luni şi marţi. Meteorolog: Pe litoral este posibil ca după amiaza să mai și plouă

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social

Prognoză ANM.

Zone din judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş-Severin se vor afla luni şi marţi sub Cod portocaliu de căldură şi disconfort termic accentuat, temperaturile înregistrând frecvent valori de 36-38 de grade Celsius, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

”Avem perioade cu temperaturi de peste 35 de grade, dar sunt și perioade frecvente cu instabilitate atmosferică. Chiar și în iulie și august, ploile pot avea caracter torențial. Ce iese în evidență, din cauza schimbărilor climatice, este faptul că frecvența și intensitatea acestor fenomene severe a crescut de la un an la altul”, a declarat Meda Andrei, meteorolog ANM.

Expertul prognozează temperaturi foarte ridicate în primele zile din săptămână, urmând ca acestea să mai scadă cu câteva grade, în a doua parte a săptămânii.

”Dacă prima săptămână vine cu temperaturi extrem de mari și cu fenomene de instabilitate atmosferică, ulterior ar trebui ca frecvența acestor fenomene să scadă, pe măsură ce avansăm în luna iulie.

Temperaturile vor fi din nou în scădere, nu se mai depășesc 31-32 de grade în a doua jumătate a acestei săptămâni, iar pentru săptămânile următoare așteptăm temperaturi mai mari decât normalul perioadei, dar abaterea va fi mult mai mică decât ce avem în aceste zile”, a declarat Meda Andrei, într-o intervenție la Digi24.

În următoarea perioadă, vremea va fi frumoasă și pe litoral, dar este posibil ca după amiaza să mai și plouă, arată specialistul ANM.

Prima parte a săptămânii vine cu temperaturi ridicate

Astfel, în zilele de luni (4 iulie) şi marţi (05 iulie), în zonele joase din vestul şi nord-vestul ţării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne şi nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36 - 38 de grade Celsius, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18 - 22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

De asemenea, ANM a emis şi un Cod galben căldură şi disconfort termic ridicat valabil în zone din 35 de judeţe, în perioada 3 - 5 iulie.

În intervalul menţionat, valul de căldură se va menţine în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade Celsius.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel