Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi în 14 judeţe. Elena Mateescu: Cea mai secetoasă perioadă din istoria măsurătorilor

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: pexels, Andrea Piacquadio
Foto: pexels, Andrea Piacquadio

ANM a emiso nouă avertizare cod portocaliu.

Capitala şi alte 14 judeţe din Oltenia şi Muntenia se află miercuri sub Cod portocaliu de caniculă, în aceste zone temperaturile urmând să urce până la 40 de grade, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37...40 de grade, noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de miercuri, local în zonele de munte şi în centru, iar după-amiaza şi în noaptea de miercuri spre joi şi în regiunile sudice şi sud-estice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Judeţele marcate cu Cod portocaliu sunt: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova - parţial şi Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Bucureşti-Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj - integral. În Capitală, pe parcursul zilei, valul de căldură va persista şi chiar se va intensifica, valorile termice maxime urmând să ajungă la 40 de grade Celsius. 

Directorul ANM Elena Mateescu arată că asistăm la o secetă istorică, fiind înregistrate cele mai puține precipitații.

”La 16 stații de măsurare am avut recorduri de temperatură pentru luna iulie. (...) De la 1 mai, până la 24 iulie, înregistrăm la nivel național doar 117 l/mp, în 3 luni - cea mai secetoasă perioadă din istoria măsurătorilor meteorologice”.

Precedentul record negativ fusese stabilit în anul 2000, cu 135 l/mp.

”Dacă este cuantificăm cantitatea de precipitații de la 1 septembrie 2021, până în prezent - doar 429 l/mp - este, de asemenea, cea mai secetoasă perioadă din istorie. Anterior, cea mai secetoasă perioadă fiind 2011-2012, cu 532 l/mp. Iată, o diferență de mai bine de 100 de litri pe metru pătrat”, explica Elena Mateescu, într-o intervenție la Digi24.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel