CM la fotbal. Distanțe de mii de kilometri între cele 16 orașe care vor găzdui meciurile din 2026

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Sport
 Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

FIFA a dezvăluit joi, la New York, cele 16 oraşe care vor găzdui meciurile Cupei Mondiale din 2026, organizată pentru prima oară de trei ţări, SUA, Mexic şi Canada.

Organizatorii încă nu au decis unde se va desfășura finala, legendarul stadion Azteca din Ciudad de Mexico fiind un concurent serios pentru metropolele din Statele Unite.

Statele Unite organizează cea mai mare parte a meciurilor, cu unsprezece oraşe (Seattle, San Francisco, Los Angeles, Kansas City, Dallas, Atlanta, Houston, Boston, Philadelphia, Miami, New York), în timp ce Mexicul va avea trei (Guadalajara, Ciudad de Mexico, Monterrey) şi Canada două (Toronto, Vancouver).

Stadionul Azteca din Ciudad de Mexico figurează pe această listă şi devine primul care găzduieşte trei Cupe Mondiale, după cele din 1970 şi 1986, la care a fost teatrul finalelor câştigate de Brazilia lui Pelé, respectiv Argentina lui Maradona.

Şase oraşe au fost respinse, după o alegere "foarte dificilă", a asigurat preşedintele FIFA, Gianni Infantino, prezent la New York. Este vorba de Cincinnati, Denver, Nashville, Orlando şi candidatura Washington DC/Baltimore din Statele Unite, precum şi Edmonton din Canada.

În ceea ce priveşte finala, "mai trebuie să discutăm, să facem o analiză şi vom luna o decizie când va veni momentul", a precizat Infantino la Rockefeller Center, unde a avut loc anunţul.

Majoritatea stadioanelor alese vor avea o capacitate de aproximativ 60.000 de locuri.

Cupa Mondială din 2016 va inaugura un nou format cu 48 de echipe şi 80 de meciuri, faţă de 32 de echipe şi 64 de meciuri pentru Cupa Mondială 2022, programată în perioada noiembrie-decembrie în Qatar.

Conducătorul FIFA a promis o reflecţie în privinţa distanţelor care urmează să fie parcurse, în timp ce unele oraşe de pe lista CM 2026 sunt la mai mult de 4.000 km distanţă.

"Într-o regiune atât de mare precum America de Nord, trebuie să avem grijă de asta, să ne asigurăm că echipele joacă în 'clustere' unde fanii nu trebuie să parcurgă distanţe nebuneşti, la fel şi echipele", a spus Gianni Infantino.

Statele Unite au organizat pentru prima dată Cupa Mondială în 1994, un eveniment care a contribuit la stimularea fotbalului într-o ţară în care baschetul, baseball-ul şi fotbalul american sunt disciplinele dominante.

Ediția din 2030 ar putea fi organizată tot în America... de Sud

Argentina, Chile, Paraguay şi Uruguay au confirmat joi intenţia de a relansa candidatura comună la organizarea Cupei Mondiale de fotbal din anul 2030, arată Agerpres.

"Obiectivul nostru este de a relansa intenţia celor patru guverne de a găzdui Mondialul din 2030, post-pandemie", a declarat vicepreşedintele Paraguayului, Hugo Velazquez, care a prezidat reuniunea reprezentanţilor celor patru ţări, desfăşurată la Asuncion.

FIFA urmează să stabilească în 2024 ţările care vor găzdui Cupa Mondială din 2030.

Spania şi Portugalia au prezentat deja oficial, în urmă cu un an, o candidatură comună pentru organizarea Mondialului din 2030.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel