Ciucă: Depozitele de gaze, pline în proporție de 70%. Virgil Popescu: Am depășit cu mult graficul

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social

Nicolae Ciucă a anunţat că procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale este de 70%.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale este de 70%, dând asigurări că prin demersurile pe care Ministerul Energiei le face în continuare vor asigurate cantităţile necesare pentru populaţie şi economie pentru iarna 2022 - 2023.

"În momentul de faţă, continuăm să înmagazinăm gaze în depozitele proprii şi am reuşit să atingem un procent de 70%, ceea ce este foarte încurajator pentru realizarea obiectivului, astfel încât să ne asigurăm că avem cantităţile de gaz necesare pentru iarna 2022 - 2023.

Sunt convins că, aşa cum ne-am asumat prin demersurile pe care Ministerul Energiei continuă să le facă, vom avea garanţia unei aprovizionări continue în perioada următoare. Putem, în felul acesta, să transmitem un mesaj cât se poate de clar că pentru cetăţenii ţării noastre, pentru economia românească avem cantităţile de gaz necesare să putem să trecem iarna 2022 - 2023", a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei Guvernului. 

Virgil Popescu: Nu sunt probleme cu aprovizionarea

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, că nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea de gaze naturale în acest moment.

"Înmagazinarea în depozite pentru iarnă a depăşit cu mult graficul asumat. La 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. Suntem deja la 70%. Estimăm că, probabil, în cursul lunii septembrie, vom ajunge la acei 80% minim şi continuăm să înmagazinăm.

Fluxurile de intrare de gaze naturale în România sunt în parametrii normali. Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur, pot să existe situaţii punctuale în piaţă care ar trebui sesizate şi, evident, cei care trebuie să vegheze asupra pieţei de gaze naturale să ia decizii de verificare", a afirmat Popescu, la începutul şedinţei de Guvern.

El a amintit că a transmis la începutul săptămânii raportul cu privire la investiţiile din domeniul energetic solicitat de premier şi a menţionat că, în prezent, se face evaluarea proiectelor depuse prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Suntem bucuroşi să avem foarte multe proiecte depuse. Practic, a fost dublat numărul de proiecte faţă de evaluarea iniţială a anvelopei financiare, de 500 de milioane de euro, sunt peste un miliard de euro depuse, suntem în evaluare şi suntem convinşi că acel apel de proiecte va avea succes. La sfârşitul acestui an, vrem să demarăm, împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Agenţia de Investiţii în Agricultură, acel proiect pentru agricultură, acele fonduri destinate industriei alimentare şi celor din agricultură. Lucrăm la caietele de sarcini", a explicat ministrul.

Popescu a îndemnat municipalităţile să participe la apelul de proiecte destinat unităţilor administrativ-teritoriale.

"Avem în continuare în lansare programul de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pentru UAT-uri - 380 de milioane de euro la dispoziţia UAT-urilor. Până acum avem un singur proiect depus, este principiul 'primul venit, primul servit'. Am prelungit cu la o lună termenul, la solicitarea Asociaţiei Municipiilor. Avem doar proiectul depus de către municipalitatea Constanţa, care va intra în evaluare, şi pe această cale fac apel către municipalităţile care doresc să participe la acest apel să-şi finalizeze studiile de fezabilitate şi să poată să participe la acest call de proiecte foarte important pentru a asigura o eficienţă a producerii energiei electrice şi termice în cogenerare", a adăugat ministrul Energiei.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel