Cipurile pe care Musk vrea să ni le implanteze în creier ne pot afecta personalitatea

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Elon Musk face o predicție înfricoșătoare despre inteligența artificială / Facebook
Elon Musk face o predicție înfricoșătoare despre inteligența artificială / Facebook

Elon Musk vrea să-ți pună un cip de calculator în creier. Ei bine, poate nu în creierul tău, ci în creierul unui om de undeva.

Startup-ul neurotehnologic al lui Musk, Neuralink, a lucrat pentru a implanta cipul său cerebral încorporat în craniu într-un om încă de la înființarea sa în 2016. După ani de teste pe subiecți de pe animale, Musk a anunțat în decembrie că firma plănuia să inițieze teste pe oameni în termen de șase luni (deși nu era prima dată când spunea că aceste teste sunt la orizont).

Neuralink a petrecut peste o jumătate de deceniu încercând să descopere cum să transforme semnalele creierului în ieșiri digitale - imaginați-vă că ați putea muta un cursor, trimite un mesaj text sau tasta într-un procesor de text doar cu un gând. Deși inițial se concentrează pe cazuri de utilizare medicală, cum ar fi ajutarea persoanelor paralizate să comunice, Musk a aspirat să aducă cipurile Neuralink la scară largă - pentru a pune, după cum a spus, un "Fitbit în craniul tău".

Compania lui Musk este departe de a fi singurul grup care lucrează la interfețe creier-computer, sau la sisteme care facilitează comunicarea directă între creierul uman și computerele externe. Alți cercetători au studiat utilizarea BCI pentru a restabili simțurile pierdute și pentru a controla membrele protetice, printre alte aplicații. Deși aceste tehnologii se află încă la început, ele există de suficient timp pentru ca cercetătorii să își facă din ce în ce mai bine o idee despre modul în care implanturile neuronale interacționează cu mintea noastră.

După cum a spus Anna Wexler, profesor asistent de filozofie în cadrul Departamentului de Etică Medicală și Politici de Sănătate de la Universitatea din Pennsylvania: "Bineînțeles că provoacă schimbări. Întrebarea este ce fel de schimbări provoacă și cât de mult contează aceste schimbări?".

A interveni în funcționarea delicată a creierului uman este o chestiune delicată, iar efectele nu sunt întotdeauna dorite sau intenționate. Persoanele care utilizează BCI-uri pot simți un sentiment profund de dependență față de dispozitive sau ca și cum sentimentul de sine a fost alterat. Înainte de a ajunge în punctul în care oamenii vor face coadă pentru a li se implanta un smartphone în creier, este important să ne confruntăm cu pericolele și capcanele etice unice ale acestora, potrivit Insider.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel