Ciolacu: Impozitarea progresivă, singura soluție pentru România. Negrescu: E o misiune aproape imposibilă să schimbi de pe o lună pe alta

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

O decizie finală va veni după o ședință a Coaliției.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat luni că impozitarea progresivă nu poate fi implementată din 2023, dar a susținut că aceasta este singura soluție corectă pe termen lung.

Totuși, PSD și PNL trebui încă să ajungă la un numitor comun înainte de a ieși cu măsurile care ar urma să intre în vigoare de anul viitor. 

Referindu-se la pensiile speciale, Ciolacu insistă pe supraimpozitarea acestora.

”Toate aceste lucruri le discutăm şi în interiorul partidului şi pe urmă în coaliţie, urmând să luăm o decizie finală. Legislativ, cred că singura soluţie corectă este impozitarea acestor pensii speciale, mai mult, a pensiilor speciale când ieşi din activitate, ai pensie mai mare decât ai avut veniturile când erai în activitate”, a declarat liderul PSD. 

Adrian Negrescu a analizat variantele vehiculate de cele două partide.

”Sunt două viziuni diferite (cota unică și impozitul progresiv n.r.) pentru care ar trebui, indiferent de conotațiile politice, să se vină cu studiu de impact, să vedem care sunt avantajele și dezavantajele pentru fiecare.

Într-adevăr, impozitul progresiv este mai avantajos pentru cei săraci, în comparație cu cei bogați, care trebuie să plătească mai mult la buget. 

La cum arată sistemul fiscal din România, e o misiune aproape imposibilă să schimbi fiscalitatea de pe o lună pe alta”.

În ceea ce privește pensiile speciale, analistul este de părere că acestea trebuie ”absorbite în sistemul public”

”Și acolo este o problemă. Eu cred că ar trebui stopate aceste pensii speciale. În același timp, să impozitezi doar pensiile speciale, nu cred că va fi o decizie care va trece de Curtea Constituțională. 

Trebuie făcută o reformă a pensiilor pentru ca aceste pensii speciale să fie absorbite în sistemul public. Cu siguranță, lucrurile nu se vor rezolva atât de ușor.

În privința plafonării prețului la carburanți la 7 lei, Negrescu estimează că impactul bugetar ar fi de circa 10 miliarde de lei.

”O plafonare a prețurilor la carburanți la 7 lei/litru ar costa aproximativ 10 miliarde de lei. Înseamnă că banii ăștia trebuie să-i dai companiilor care aduc petrolul în țară și îl rafinează.

Acolo e o problemă, de unde luăm banii ăia. Acești 50 de bani înseamnă un miliard efort bugetar, bani pe care îi compensează din taxele pe care benzinarii ar trebui să le plătească în perioada următoare”, mai spune Negrescu, la RealitateaTV.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel