Cine este moștenitoare imperiului Inditex, care deține și magazinele Zara

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 16 dec 2021, 22:21 | Categorie: Lifestyle

La cei 37 de ani ai săi, Marta Ortega este viitoarea cea mai puternică femeie din Spania. Tatăl ei, Amancio Ortega, a considerat că este potrivită pentru a prelua președinția imperiului Inditex, care include brandul Zara.

La sediul central, "Zarina" nu are un birou. Lucrează într-un spațiu deschis alături de ceilalți angajați ai Zara. De altfel, este stilul de muncă al tatălui ei, Amancio Ortega, magnatul modei în vârstă de 85 de ani, care a fondat brandul spaniol împreună cu prima sa soție, Rosalia, în 1975, și apoi grupul Inditex, în 1985. Lucrătorii o cunosc pe Marta: pasiunea ei pentru moda minimalistă, presărată cu nuanțe colorate, a făcut-o, de asemenea, unul dintre cei mai buni ambasadori ai grupului.Ținutele ei sobre, la modă și eficiente sunt ușor de copiat.

Care este povestea unei succesiuni cruciale, pe fundalul unei dinastii de familie. Până de curând, toată lumea a crezit că fiul cel mic al miliardarului spaniol va moșteni imperiul modei, evaluat la aproximativ 87 de miliarde de euro. Prin urmare, numirea Martei lui Marta pare a fi punctul culminant al unei lungi predări de ștafetă în familie, care a început în 2011, când tatăl ei renunțat la funcția de președinte.

"Știe moda mai bine decât tatăl ei"

Sunt 15 ani de când Marta Ortega își face de lucru în cadrul companiei, care numără 175.000 de angajați. A aflat, astfel, toate mecanismele de lucru ale mașinii Inditex. A trecut prin aproape toate departamentele fără să dețină cu adevărat o poziție oficială. În ultimii ani, a supervizat moda feminină la Zara, alături de șefa colecțiilor, Beatriz Padín, dezvoltând în același timp imaginea brandului. Jurnalistul Xabier R. Blanco spune că Marta "cunoaște moda mai bine decât tatăl ei".

Ea este cea care a apelat la doi fotografi de renume în domeniu, Steven Meisel și Mario Sorrenti, pentru a promova imaginea brandului. Tot ea a inaugurat o nouă tradiție: lansarea de colecții premium cu celebrități. Și tot ea organizează, anual, evenimente la care sunt invitate să participe nume mari în diferite domenii. În decembrie, ea a fost gazda unui astfel de eveniment, o primă retrospectivă Peter Lindbergh. Naomi, Kate Moss, Linda Evangelista, Claire Waight Keller, s-au numărat printre invitați. 

Se poate spune că Marta și-a început cariera în lumea modei la vârsta de 23 de ani, când tatăl ei a trimis-o în secret la Londra pentru a lucra ca vânzătoare într-un magazin Zara, la o aruncătură de băț de European Business School, unde a studiat afaceri "fără prea mult succes, dar cu tenacitate", potrivit cotidianului spaniol El Pais. Ulterior, ea a declarat pentru Wall Street Journal că în prima săptămână nu credea că va putea "supraviețui". "Dar apoi parcă devii dependent de magazin." Despre identitatea ei, nu le spune nimic colegilor, deși unii au observat Rolex-ul pe care îl poartă la încheietura mâinii.

Nici nu e de mirare: secretul este semnul distinctiv al clanului Ortega. Acest lucru nu a împiedicat-o pe fiica cea mică să devină o figură mediatică în anii care au urmat, dornică să înfrumusețeze imaginea unei familii care a refuzat să se supună codurilor de fast și de circumstanță. Părinții ei au preferat să stea departe de curioși și să ducă o viață normală în cartierul lor, în La Coruña.

Noi reguli privind BONURILE de masă, CADOURILE și VOUCHERELE de VACANȚĂ

Se știu puține lucruri despre relația pe care Marta o are cu sora ei vitregă, Sandra, cu 15 ani mai mare decât ea, și cu fratele ei vitreg Marcos, fiul mai mic al omului de afaceri, care suferă de paralizie cerebrală severă. Dar dacă sunteți atenți la detalii, puteți vedea diferența dintre ei. Faptul că te-ai născut Ortega nu garantează egalitatea în educație. Sandra a urmat o școală publică, în timp ce Marta a studiat la iezuiții din La Coruña și apoi și-a luat bacalaureatul la o școală elvețiană de top. În timp ce sora ei, a doua cea mai bogată femeie din Spania, caută o discreție absolută, Marta apare cu regularitate în paginile ziarelor spaniole.

Pasionată de cai, participă la concursuri profesioniste de sărituri peste obstacole. De asemenea, ea poate fi văzută în primul rând la prezentările de la modă ale casei Valentino, al cărui designer Pierpaolo Piccioli este un prieten apropiat. Și participă la numeroase serate de gală, unde sunt prezente și Charlotte Casiraghi și regina Letizia a Spaniei.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite