Cinci ţări solicită reintroducerea taxelor vamale pentru produsele agricole din Ucraina

radiodcnews Team | Dată: 17 apr 2023, 13:51 | Categorie: Economie
Mai multe tări europene cer reinstituirea taxelor vamale pentru cereale
Mai multe tări europene cer reinstituirea taxelor vamale pentru cereale

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, cinci ţări, între care şi România, au solicitat reintroducerea taxelor vamale pentru produsele agricole din Ucraina.

După Polonia şi Ungaria, şi Slovacia a anunţat astăzi interzicerea exporturilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina. Afluxul acestor produse ieftine ajunse pe pieţele din Europa Centrală a provocat nemulţumirea fermierilor locali, care s-au plâns că nu pot face faţă concurenţei ucrainenilor, relatează RRA.

Ministrul ucrainean al agriculturii va încerca astăzi la Varşovia să obţină din partea autorităţilor poloneze reluarea tranzitului de produse alimentare ucrainene prin Polonia. Nikola Solski a susţinut că acesta ar fi un prim pas în discuţiile cu Polonia, care a decis, ca de altfel şi Ungaria, să interzică importurile de cereale şi alimente din Ucraina.

Cele două ţări au argumentat că o mare parte din aceste produse rămân pe pieţele lor, provocând scăderea preţurilor şi afectându-i pe producătorii locali. Între timp, şi Slovacia a anunţat astăzi că va opri temporar importul de cereale şi alte produse agricole din Ucraina.

Comisia Europeană a criticat deja deciziile luate de autorităţile de la Varşovia şi Budapesta, iar un reprezentant al forului european a declarat pentru Reuters că problema urmează să fie abordată la Bruxelles săptămâna aceasta.

După discuţiile de la Varşovia, ministrul ucrainean al agriculturii va veni miercuri în România, iar joi se va deplasa în Slovacia. Şi în aceste două ţări afluxul de cereale ieftine din Ucraina a provocat nemulţumirea fermierilor, mai ales că ei nu au obţinut compensaţiile pe care le doreau de la Comisia Europeană./schelaru/gpodea

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience