China trimite zeci de avioane în spațiul aerian al Taiwanului. Amenințarea, ”mai gravă ca niciodată”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Știri

China continuă activitățile militare în zona Taiwanului.

Taiwan a ridicat marți avioane militare pentru a avertiza cele 29 de avioane militare, inclusiv bombardiere, chineze din zona sa de apărare aeriană, care au zburat în sudul insulei.

Este cea mai recentă creștere a tensiunilor și cea mai mare incursiune de la sfârșitul lunii mai.

Taiwan, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu, s-a plâns în ultimii ani de misiunile repetate ale forțelor aeriene chineze în apropierea insulei guvernate democratic, adesea în partea de sud-vest a zonei sale de identificare de apărare aeriană, sau ADIZ, aproape de insula controlată de Taiwan, insulele Pratas.

Taiwanul numește activitățile militare repetate ale Chinei din apropiere „război din „zona gri”, conceput atât pentru a epuiza forțele taiwaneze făcându-le să se amestece în mod repetat, cât și pentru a testa răspunsurile taiwaneze.

Precedenta incursiune chineză a inclus 17 avioane de vânătoare și șase bombardiere H-6, precum și avioane de război electronic, avertizare timpurie, antisubmarine și avioane de realimentare aeriană, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Unele dintre aeronave au zburat la nord-est de Pratas, potrivit unei hărți furnizate de minister.

Cu toate acestea, bombardierele, însoțite de un război electronic și o aeronava de colectare a informațiilor, au zburat în Canalul Bashi, care desparte Taiwan de Filipine și în Pacific, înainte de a se întoarce în China pe aceeași rută.

Taiwan a trimis avioane de luptă pentru a avertiza aeronavele chineze, în timp ce sistemele de rachete le-au monitorizat, a spus ministerul, folosind formularea standard pentru răspunsul său.

Incidentul de marți a fost cea mai mare incursiune de când Taiwan a raportat 30 de avioane chineze în ADIZ pe 30 mai. Cea mai mare până în prezent anul acesta a avut loc pe 23 ianuarie, implicând 39 de avioane.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Chinei, care a spus în trecut că astfel de mișcări erau exerciții menite să protejeze suveranitatea țării.

Ministrul de Externe din Taiwan, Joseph Wu, a declarat miercuri că exercițiul la scară largă efectuat de armata chineză a arătat că amenințarea militară a Chinei este „mai gravă ca niciodată”.

„Dar nu există nicio posibilitate ca Taiwan să cedeze și să-și predea suveranitatea și democrația marelui bătăuș. Nicio șansă!”, a spus Wu pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru Reuters într-un e-mail că Beijingul ar trebui să „înceteze presiunile militare, diplomatice și economice și intimidarea împotriva Taiwanului”.

China și-a lansat vineri cel de-al treilea portavion, Fujian, numit după provincia de vizavi de Taiwan.

Armata chineză a declarat luna trecută că a efectuat un exercițiu în jurul Taiwanului ca un „avertisment solemn” împotriva asocierii sale cu Statele Unite.

Acest lucru a venit după ce președintele american Joe Biden a enervat China, părând să semnaleze o schimbare a politicii SUA de „ambiguitate strategică” asupra Taiwanului, spunând că Statele Unite s-ar implica militar dacă China ar ataca insula.

China a intensificat presiunea asupra Taiwanului pentru a-și accepta revendicările de suveranitate. Guvernul de la Taipei spune că vrea pace, dar se va apăra dacă va fi atacat.

Nu s-au tras împușcături și aeronavele chineze nu au zburat în spațiul aerian al Taiwanului, dar în ADIZ, o zonă mai largă Taiwan monitorizează și patrulează, care acționează pentru a-i oferi mai mult timp să răspundă oricăror amenințări.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel