China și Rusia își promit ”sprijin reciproc”

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Președintelel Chinei, Xi Jinping
Președintelel Chinei, Xi Jinping

Președintele Xi Jinping al Chinei și omologul său rus, Vladimir Putin , și-au reînnoit sprijinul pentru interesele de bază ale celuilalt într-o conversație telefonică miercuri, când războiul din Ucraina intră în cea de-a 16-a săptămână.

”China este pregătită să promoveze dezvoltarea stabilă și pe termen lung a cooperării bilaterale cu Rusia”, i-a spus președintelel Chinei  lui Vladimir Putin, potrivit unui raport al Ministerului chinez de Externe.

”China este pregătită să continue sprijinul reciproc cu Rusia în chestiuni referitoare la interesele esențiale și preocupările majore, cum ar fi suveranitatea și securitatea, și să aprofundeze coordonarea strategică între cele două țări”, a spus el.

În schimb, Putin și-a axat dialogul pe tema securității globale și a susținut poziția Beijingului față de conflictul din Taiwan.

Într-un paragraf despre Ucraina, Xi i-a spus liderului rus: ”China a făcut întotdeauna judecăți independente bazate pe contextul istoric și meritele problemei Ucrainei. China a căutat să promoveze pacea mondială și stabilitatea ordinii economice globale”, a spus Xi.

"Toate părțile ar trebui să caute o soluție adecvată a crizei din Ucraina într-o manieră responsabilă. China va continua să joace un rol constructiv în acest sens", a spus Xi fără a detalia.

Aceasta fost a doua lor discuție mediatizată de la începutul invaziei Ucrainei

De menționat și faptul că până acum liderul chinez nu l-a sunat încă pe președintele Volodymyr Zelensky,  în ciuda semnalelor pozitive de la Kiev cu privire la o astfel de mișcare.

Beijingul poate avea puțin spațiu pentru a-și ajusta alinierea strategică cu Moscova, dar oficialii chinezi susțin deschis că sunt de partea dreaptă a istoriei. Au fost critici la adresa ajutorului militar occidental care ajunge în Ucraina, pe care îl consideră că prelungește în mod deliberat conflictul, potrivit Newsweek.

Kremlinul are motive să aprecieze sprijinul Beijingului, care reflectă sentimentul public al Chinei într-un moment de rivalitate intensă cu Occidentul în general și cu Statele Unite în special.

Înalți oficiali ruși și chinezi au menținut contacte strânse de la izbucnirea războiului în Europa.

Refuzul Chinei de a condamna Rusia pentru conflictul din Ucraina

”Xi Jinping și-a subliniat respectul față de acțiunile întreprinse de liderul rus în timpul crizei actuale”, a declarat Ambasada Rusiei în China într-o citire publicată pe 28 februarie.

Cu siguranță, principalii parteneri comerciali ai Chinei din Occident au fost alarmați de refuzul Beijingului de a condamna Moscova sau chiar de a folosi cuvântul ”invazie” pentru a descrie evenimentele recente, decizii pe care le consideră ca oferind o acoperire politică semnificativă pentru acțiunile Rusiei, în ciuda insistenței Beijingului că nu va ajuta la susținerea războiului lui Putin în niciun fel material.

Într-un an important pentru Xi însuși, în care deciziile politice majore au subliniat în mod repetat cuvântul ”stabilitate”, conducerea din Zhongnanhai se confruntă cu o schimbare majoră în evaluarea de către Occident a Chinei ca și partener pe termen lung.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel