China, pregătită să lanseze sonda lunară Chang'e 6. Obiectivul este colectarea de probe de pe partea întunecată a Lunii

Autorul articolului: Cristian Cîșleanu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Administraţia Naţională Spaţială Chineză a anunțat că sonda lunară Chang'e 6 este pregătită pentru lansare.

Chang'e 6, o sondă lunară chineză, este pregătită pentru lansare. Administraţia Naţională Spaţială Chineză (CNSA) a anunțat că aceasta va fi lansată într-un moment potrivit la începutul lunii mai.

Combinaţia dintre sonda lunară Chang'e-6 şi racheta purtătoare Long March-5 Y8 a fost transferată pe verticală sâmbătă în zona de lansare de la Centrul de lansare spaţială Wenchang din provincia Hainan din sudul Chinei, a precizat CNSA.

Asamblarea, testarea şi alte pregătiri au fost finalizate succesiv, după ce sonda lunară Chang'e 6 şi racheta purtătoare Long March-5 Y8 au sosit la locul de lansare în ianuarie şi, respectiv, martie.

Chang'e 6 are ca obiectiv colectarea de probe de pe partea întunecată a Lunii, ceea ce ar putea furniza informații valoroase despre istoria satelitului natural al Terrei, marcând totodată prima misiune de acest tip din istoria omenirii.

Punct crucial în misiune

Un punct crucial al acestei misiuni a fost lansarea satelitului releu Queqiao 2 în data de 20 martie. Acest satelit va facilita comunicarea între sonda Chang'e 6 și Pământ, asigurând o transmisie eficientă a datelor.

Chang'e 5, cea mai recentă sondă lunară a Chinei, a călătorit spre satelit în 2020, de unde a adunat 1.731 de grame de mostre de sol.

Programul Chang'e a debutat cu lansarea primei sonde în 2007 și a fost numit după o zeiţă care, potrivit legendei chineze, trăieşte pe Lună.

Beijingul a investit masiv în ultimii ani în programul său spațial și a atins etape semnificative, cum ar fi aterizarea cu succes a rachetei Chang'e 4 pe partea ascunsă a Lunii în ianuarie 2019, o realizare fără precedent până acum, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel