China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres
China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres

China l-a acuzat joi pe Joe Biden de ipocrizie, la o zi după ce preşedintele american a acuzat autorităţile gigantului asiatic că sunt "xenofobe" şi "trişează" în comerţul global cu oţel, relatează AFP.

"Aş vrea să-l întreb: Vorbiţi despre China sau Statele Unite?", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian, într-o conferinţă de presă obişnuită.

El a fost întrebat despre declaraţiile făcute de liderul de la Casa Albă cu o zi înainte, în timpul unei deplasări de campanie în statul american Pennsylvania.

Joe Biden a acuzat Beijingul că "trişează" în comerţul global cu oţel, aducându-le prejudicii producătorilor americani şi angajaţilor acestora. Un electorat cheie pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, unde liderul democrat se va confrunta cu fostul preşedinte republican Donald Trump.

"Sunt xenofobi", a spus Biden despre China într-un discurs la sediul Sindicatului Metalurgiştilor (USW) din Pittsburgh, capitala istorică a oţelului din SUA.

Preşedintele democrat a deplâns faptul că firmele siderurgice chineze "nu trebuie să-şi facă griji cu privire la obţinerea unui profit, deoarece guvernul chinez le subvenţionează puternic".

"Nu concurează, trişează. Şi am văzut pagubele aici, în America", a spus el.

"Nu caut o confruntare cu China, vreau competiţie, dar o concurenţă loială", a mai afirmat Biden, dând asigurări că nu va exista un "război comercial" cu Beijingul.

Preşedintele american a anunţat, de asemenea, miercuri că doreşte să tripleze tarifele vamale pentru oţelul şi aluminiul din China.

"Am cerut întotdeauna Statelor Unite să respecte sincer principiile concurenţei loiale, să respecte regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi să pună capăt imediat măsurilor protecţioniste împotriva Chinei", a reacţionat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian.

"China va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja drepturile legitime", a spus el, fără a preciza care sunt acestea.

Remarcile lui Joe Biden vin într-un context de rivalitate dură cu China, în ciuda relansării dialogului dintre cele două ţări. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel