China, amenințată de furtuna tropicală Doksuri, ce va deveni un super-taifun

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Țara amenințată de un val de furtună "extrem de periculoasă"
Țara amenințată de un val de furtună "extrem de periculoasă"

Viteza maximă a vântului în proximitatea ochiului furtunii Doksuri ar putea atinge 58 de metri pe secundă - 209 kilometri pe oră -, pe măsură ce fenomenul meteorologic se apropie de coasta sudică a Taiwanului, a anunţat luni Administraţia Chineză de Meteorologie.

Doksuri, o furtună tropicală formată la est de Filipine, este pe cale să se transforme într-un super-taifun şi se îndreaptă spre coastele sudice ale Chinei, având potenţialul de a atinge pentru prima dată uscatul în Taiwan. 

Luni dimineaţă la ora 08:00 (ora Beijingului - n.red.), Doksuri, care înseamnă "vultur" în limba coreeană, se afla la 940 de kilometri est de Filipine, cu vânturi de 42 m/s, o viteză specifică taifunurilor severe - a doua categorie ca intensitate, după super-taifunuri.

Din cauza vânturilor lor distrugătoare, furtunile deosebit de puternice, precum super-taifunurile, pot să dezrădăcineze copaci, să doboare linii electrice şi să spargă ferestre, iar valurile mareice însoţitoare inundă oraşele şi cauzează pagube importante la nivelul infrastructurilor.

Doksuri ar putea să treacă pe lângă Taiwan sau să atingă coastele sud-vestice ale acestei insule înainte să se abată asupra provinciei costiere Fujian din China, vineri, a precizat Administraţia Chineză de Meteorologie.

Precedentul taifun care a atins uscatul în Taiwan s-a produs în 2019.

Pe măsură ce Doksuri se îndreaptă spre China, meteorologii se aşteaptă ca taifunul să aducă o vreme foarte călduroasă în regiune începând de la jumătatea acestei săptămâni, inclusiv în Hong Kong, potrivit Observatorului local.

Taifunurile, aşa cum sunt numite uraganele în Asia de Est, se formează deasupra mărilor calde.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că încălzirea globală a climei va face furtunile să devină mai umede, cu vânturi mai intense şi mai violente.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel