China a pierdut peste 41 de milioane de muncitori. Ce s-a întâmplat

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
China a pierdut peste 41 de milioane de muncitori. Ce s-a întâmplat / Pixabay
China a pierdut peste 41 de milioane de muncitori. Ce s-a întâmplat / Pixabay

Numărul persoanelor angajate în câmpul muncii din China a scăzut cu peste 41 de milioane în ultimii trei ani, ceea ce reflectă atât impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei cât şi declinul populaţiei în vârstă de muncă, transmite Bloomberg.

Conform biroului naţional de statistică, în anul 2022 erau angajaţi aproximativ 733,5 milioane de chinezi, în scădere faţă de 774,7 milioane în 2019. Declinul populaţiei angajate în perioada menţionată este aproape egal cu întreaga forţă de muncă a Germaniei, care în 2021 a fost de aproximativ 44 milioane de persoane, potrivit Băncii Mondiale.

Aceste date, care sunt rezultatul creşterii rapide a numărului de persoane care s-au pensionat, ar putea să crească presiunile asupra Beijingului pentru a urgenta o serie de planuri nepopulare privind majorarea vârstei de pensionare. Scăderea numărului de persoane active se datorează unor factori precum un şomaj mai mare în rândul tinerilor, din cauza pandemiei, dar şi diminuării numărului de persoane din "grupa clasică de vârstă aptă de muncă", susţine Stuart Gietel-Basten, profesor de demografie la Universitatea din Hong Kong.

Numărul persoanelor cu vârsta între 16 şi 59 de ani din China este în scădere graduală începând din 2012. Pe parcursul ultimilor trei ani, acest număr a scăzut cu 38 de milioane, până la 857,6 milioane, o reducere mult mai rapidă decât în anii anteriori.

Schimbările demografice au fost "principalul factor" care a stat la baza scăderii gradului de ocupare în 2022, susţine Lu Feng, economist la Universitatea din Beijing, în condiţiile în care populaţia în vârstă de 60 de ani, vârsta normală de pensionare în China, "a crescut în mod dramatic".

Ritmul de creştere economică a Chinei este aşteptat să accelereze în acest an ca urmare a eliminării restricţiilor impuse în timpul pandemiei, odată cu diminuarea semnificativă a numărului de persoane infectate.

În consecinţă, numărul persoanelor ocupate din China "ar putea creşte în acest an pe măsură ce oamenii revin în câmpul muncii", susţine Larry Hu, economist la Macquarie Securities Ltd., adăugând însă că "va rămâne o tendinţă descrescătoare structurală din cauza îmbătrânirii populaţiei".

Vârsta de pensionare din China a rămas nemodificată, timp de mai mult de patru decenii, la 60 de ani pentru bărbaţi şi 55 de ani pentru femei, în cazul angajaţilor de tip white-collar, chiar dacă speranţa de viaţă a crescut. China a înregistrat un fenomen de tip baby-boom în anii 1960, ceea ce înseamnă că un număr mare de muncitori va ieşi din categoria de vârstă 16-59 de ani pe parcursul acestui deceniu.

Partidul Comunist Chinez a menţionat reforma vârstei de pensionare printre principalele sarcini economice pe care le va aborda în acest an. Mai multe detalii cu privire la planurile de reformă ar putea fi oferite luna aceasta, când raportul anual al guvernului va fi prezentat la Congresul Naţional al Poporului, organul legislativ din China. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel