Chec pufos. Rețeta veche

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: Facebook Cristina Rațiu
Sursa foto: Facebook Cristina Rațiu

Această rețetă de chec pufos te va cuceri. Unde mai pui că faci și economie. Iată cum se prepară...

Ingrediente

- 10 ouă
- 300 g zahăr
- 100 g unt sau ulei (cântărit)
- 250 g făină
- 25 g cacao neagră
- 100 ml lapte
- sare
- arome: vanilie, rom, portocala....

Cum se prepară

Adăugăm peste gălbenuşuri sare cât luăm cu trei degete şi le batem puţin, apoi le lăsăm deoparte. Punem albuşurile la bătut. Când albuşurile sunt bine bătute, adăugăm şi zahărul, apoi lăsăm să se bată până când se dizolvă zahărul complet şi obţinem o spumă tare şi lucioasă. Peste gălbenuşuri adăugăm o lingură de răzătură de coajă de portocale, o lingură de pastă de vanilie - puteţi folosi şi zahăr vanilat - amestecăm foarte bine.

Peste gălbenuş adăugăm untul topit sau uleiul, puţin câte puţin, în timp ce amestecăm, la fel ca la maioneză. Adăugăm şi laptele apoi. Amestecul de gălbenuş, lapte şi unt îl adăugăm peste albuşurile bătute. Amestecăm totul folosind o spatulă, cu mişcări uşoare, de jos în sus, scrie pofta-buna.com.

Împărţim compoziţia, lăsăm 2/3 albă, 1/3 o vom colora cu cacao. La compoziţia albă folosim 180 de g de făină. La compoziţia în care punem cacao vom folosi restul de 70 de g făină plus cacao. Cernem cacaoa şi făina, apoi amestecăm uşor, de jos în sus.

Din aceste cantităţi puteţi face un chec mare, într-o tavă de cozonac sau puteţi face două mai mici, cum preferaţi. Tapetăm tava cu hârtie de copt, adăugăm un strat de compoziţia albă, apoi unul cu cacao, apoi alternam, pentru a obţine un efect de zebră.

Punem tăvile la cuptor la o temperatură de 190-200 de grade Celsius - cuptorul este preîncălzit. Coacerea durează în jur de 40 de minute. Ca să verificaţi dacă sunt coapte, apăsaţi puţin cu mâna deasupra. Dacă nu, puteţi înfige o scobitoare şi vedeţi dacă este uscată sau nu.

Scoatem din tavă, lăsăm să se răcorească pe un grătar şi le pudrăm cu zahăr vanilat.

Citește și:

Frigania Zakynthou, rețeta. Desertul grecesc din Insula Zakynthos

Ingrediente

1 pachet pâine toast cumpărată prăjită

650ml lapte

100g zahăr

40 făină cu autocreștere

3 linguri amidon

5 ouă

2 linguri unt

vanilie

coajă de lămâie

1 kg frişcă (bătută) cu 2-3 linguri de zahăr pudră

felii migdale (opţional)

praf de scorţişoară

sirop

300g zahăr

500ml apă

Cum se prepară

Fierbeţi apa cu zahărul pentru 8 minute împreună cu felii de coajă de lămâie. Pregătiţi o tavă plată şi întindeţi feliile de pâine toast. Turnaţi siropul peste pâine şi presăraţi multă scorţişoară. Lăsaţi la răcit, potrivit mancare-greceasca.eu. Amestecaţi 1/4 din lapte cu ouăle, făina, amidonul, 100g zahăr şi vaniliile. Puneţi celelalte 3/4 lapte la fiert cu felii de coajă de lămâie. Încorporaţi compoziţia în laptele fierbând, amestecaţi încontinuu până se încheagă budinca.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel