Charli XCX și noua eră a muzicii pop cu albumul „Brat”

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Instagram @charli_xcx
Foto: Instagram @charli_xcx

Cât de faimoasă este Charli XCX? Chiar și Charli XCX nu este sigură. „Sunt faimoasă, dar nu prea / dar sunt perfectă pentru fundal” cântă ea pe „I might say something stupid”, singurul track lent de pe noul său album, „Brat”.

Și nu greșește; o mare parte a publicului o cunoaște pe cântăreața britanică doar pentru un hit din top 10 de acum mai bine de 10 ani. Însă pentru o comunitate de femei, persoane LGBTQ+ și critici muzicali, ea este cea mai mare vedetă pop din lume, persoana de care toată lumea este obsedată – un personaj pe care Charli l-a abordat cu o bravură necompromisă și ironică: „E OK să recunoști că ești gelos pe mine,” provoacă ea pe „Von Dutch”, single-ul principal de pe un album a cărui copertă generatoare de meme-uri este literalmente verde de invidie. Pe „360”, ea cântă: „360, când ești în oglindă, te uiți doar la mine”, făcând referire la „it girls” de pe internet, precum Julia Fox – „Sunt peste tot, sunt atât de Julia.”

Un Succes Critic Fără Precedent

În această săptămână, cel puțin online, Charli are dreptate. „Brat” este unul dintre cele mai apreciate albume ale anului, fiind acum unul dintre cele mai bune 20 de albume din toate timpurile pe site-ul Metacritic (scor: 95); spectacolul său sold-out/rave din Brooklyn de săptămâna aceasta a atras atenția unor personalități online precum Julia Fox, Lorde, Matty Healy și noua sa logodnică, modelul Gabbriette, cu biletele revândute pentru 10.000 de dolari. Mulți au remarcat că alte artiste pop, precum Camila Cabello și Katy Perry, împrumută sunetul și stilul lo-fi al lui Charli, dovadă a ceea ce Rebecca Jennings de la Vox a numit „XCXificarea culturii”. O nuanță bolnăvicioasă și izbitoare de verde „Brat” s-a răspândit pe rețelele sociale. Albumul de 15 piese, format aproape exclusiv din hituri de club, care nu conține niciun track pentru radio sau CVS, este programat să debuteze pe locul 4 în Billboard Hot 200 – de departe cel mai de succes album comercial al lui Charli până în prezent, având cifre similare cu cele ale mult mai stream-atei (și prietenoase cu cabinetele medicilor) Dua Lipa.

O Călătorie Inevitabilă și Surprinzătoare

Pentru un fan de lungă durată, acest lucru pare atât inevitabil, cât și surprinzător, într-o perioadă în care „autenticitatea” este apreciată, lore-ul domnește suprem, iar versurile sunt menite să fie fervent decodificate. „Brat”, așa cum sugerează titlul, este obraznic, nepăsător, nefiltrat, zgomotos, imperios și plin de ironie. Acesta atât etalează, cât și subminează coolness-ul lui Charli, abordând ego-ul unei celebrități „hot girl” cu recunoașteri sincere de gelozie. Nu încearcă să fie plăcut, relatable sau palatabil, și totuși este peste tot – un moment pe internet, un meme, un sentiment și cel mai distractiv lucru care s-a întâmplat în muzica pop anul acesta.

O Reîntoarcere la Personalitatea Jucăușă în Muzica Pop

Charli XCX taie prin zgomotul unui an aglomerat pentru artistele feminine, cu lansări majore de la Ariana Grande, Beyoncé, Taylor Swift, Billie Eilish, Dua Lipa și alte mari vedete. La 31 de ani, născută Charlotte Aitchison, Charli a ocupat mult timp un loc unic și fascinant în muzica pop, făcând legătura între underground, unde este o practicantă iubită a genului zgomotos și abraziv cunoscut sub numele de hyperpop, și mainstream. Are o bază de fani loială pentru lansările sale frenetice și discordante, în afara contractului său major de discuri – „Pop 2”, proiectul crowdsourced în carantină „How I’m Feeling Now” – care nu au nicio legătură sonoră cu cele mai mari hituri ale sale din topuri (Boom Clap, refrenul din Fancy al lui Iggy Azalea).

Echilibrul între Inteligență și Simplitate

Toate piesele de pe „Brat” invită la participare, dar nu la supranaliză; scopul este să te pierzi în ele. Am tendința de a considera muzica sa echivalentul sonor a ceea ce criticul cultural Max Read a numit odată instinctul de moarte freudian al rețelelor sociale: „instinctul nostru latent spre uitare anorganică, distrugere, auto-obliterare”. Înglobarea totală în melodie, obliterarea prin sunet – versurile, mereu livrate în autotune, importante, dar nu esențiale, secundare puterii frumoasei cacofonii. Pop-ul la cel mai jucăuș, tăios și simplu distractiv. Așa cum a spus criticul muzical și expertul în Charli, Lindsay Zoladz: „Cred că cea mai bună muzică pop atinge un echilibru precis între inteligent și stupid, iar puțini artiști care lucrează astăzi înțeleg acest echilibru mai intuitiv decât [Charli XCX].” Cu „Brat”, ea este referința preferată a tuturor, baby.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel