Cele 3 femei islamice care cântă hard rock, Voice of Baceprot, cuceresc scena festivalului Glastonbury

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Cu eșarfe islamice și muzică metal de înaltă octană, femeile din trupa indoneziană Voice of Baceprot au urcat pe scene din Statele Unite până în Franța. Cu toate acestea, ele sunt emoționate pentru această săptămână, scrie Reuters.

Vineri, în Anglia, trio-ul va deveni prima trupă indoneziană care va cânta la Festivalul Glastonbury, unul dintre cele mai mari din lume, împărțind scena cu artiști precum Coldplay și Shania Twain.

Aceasta este cea mai mare scenă pentru tinerele femei, departe de satul lor natal Garut din provincia Java de Vest, într-o națiune vastă din Asia de Sud-Est.

„Nu doar că reprezentăm Voice of Baceprot, dar și țara noastră,” a declarat basista Widi Rahmawati, 23 de ani, pentru Reuters.

Cu strunele îndrăznețe ale chitarelor lor și tobele complicate, Voice of Baceprot - un cuvânt care înseamnă „zgomot” - a apărut pe coperta revistei New Musical Express din Marea Britanie și a primit laude de la fostul chitarist Rage Against the Machine, Tom Morello.

Dincolo de muzică, cele trei femei își propun să sfideze stereotipurile conform cărora femeile musulmane sunt timide și slabe sau că musulmanii, în general, sunt militanți violenți, a spus vocalista și chitarista Firda Marsya Kurnia, 24 de ani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VoB (Voice of Baceprot) (@voiceofbaceprot)

Indonezia este cea mai mare națiune cu majoritate musulmană din lume, musulmanii reprezentând 90% din cei 270 de milioane de locuitori ai săi. Națiunea este seculară și majoritatea covârșitoare practică o formă moderată de Islam, deși există și bastioane conservatoare.

Trupa cântă despre emanciparea femeilor - lamentându-se asupra fixării pe aspect în loc de muzică - și despre mediu, a spus Marsya.

Widi, Marsya și toboșara Euis Siti Aisyah, 24 de ani, s-au întâlnit la o școală islamică, formând trupa în 2014. Au fost imersate în muzica pop indoneziană și islamică de mici, a spus Widi.

Dragostea lor pentru metal a venit după ce au ascultat albumul „Toxicity” al trupei americane System of a Down. L-au ascultat pe calculatorul consilierului școlar, pe care îl consideră cel mai mare susținător al lor.

Le-a umplut cu o doză de adrenalină, a spus Marsya, astfel că au început să cânte propria lor muzică.

Marsya a spus că cea mai dificilă provocare pentru Voice of Baceprot a fost să facă față stigmatelor, atât acasă, cât și în străinătate.

„În satul nostru, metalul este considerat satanic - nu este potrivit pentru femei, cu atât mai puțin pentru femei în hijaburi,” a spus Widi, referindu-se la eșarfele de cap.

Marsya a spus că familia ei i-a sugerat odată să participe la un ritual de vindecare islamic, sperând să-i alunge dragostea pentru metal.

„La început, ne simțeam ca și cum nu am avea un loc unde să ne întoarcem,” a spus ea.

Oameni dintr-un public din Statele Unite le-au numit militanți, a spus ea. „Era ca și cum am fi fost criminali.”

După Glastonbury, Marsya a spus că cele trei vor lucra la un nou album și la o piesă „Mighty Island”, despre corupția din Indonezia. De asemenea, își doresc să construiască o comunitate cu muzicieni aspiranți acasă, a spus ea.

„Ne-am dori să împuternicim comunitatea de acolo,” a spus Marsya.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel