Din 2025 vom avea un avion supersonic

Ioan Valerian |
Data publicării:
| Categorie: Știri

La aproape două decenii după retragerea Concorde, zborurile supersonice de pasageri vor fi reluate. Producătorul de avioane Bombardier a anunțat lansarea noului său avion de mare viteză.

Compania canadiană a declarat că Global 8000, aflat în curs de dezvoltare, va fi „cel mai rapid și cu cea mai lungă rază de acțiune din lume, proiectat special”.

Cu o capacitate de până la 19 pasageri, o autonomie de 8.000 de mile marine (14.800 de kilometri) și o viteză maximă de Mach 0,94, viitorul avion este de așteptat să intre în serviciu în 2025, potrivit unui comunicat al Bombardier.

Vestea vine după ce un vehicul de testare Global 7500 a spart bariera sunetului în timpul unui zbor demonstrativ în luna mai, atingând viteze mai mari de Mach 1.015.

Aeronava, însoțită de un avion de urmărire NASA F/A-18, a devenit, de asemenea, primul avion din categoria Transport care a zburat supersonic cu combustibil pentru aviație sustenabil (SAF) ca urmare a zborului, spune Bombardier.

„Aeronava Global 8000 valorifică atributele remarcabile ale aeronavei Global 7500, oferind clienților noștri o aeronavă emblematică a unei noi ere”, a declarat Éric Martel, președinte și CEO Bombardier, într-un comunicat publicat luni.

Testele de zbor pentru Global 8000 au început deja pe vehiculele de testare în zbor Global 7500. Bombardier spune că aeronava viitoare va avea, de asemenea, o altitudine de cabină echivalentă cu 883 de metri.

Global 8000 este doar una dintre numeroasele evoluții în numeroasele eforturi de a crește viteza aeronavelor de pasageri la mai mult de două decenii după ce Concorde s-a retras de pe piață.

Anul trecut, United Airlines a anunțat că ar putea oferi rute supersonice încă din 2029, după ce a încheiat un acord pentru cumpărarea a 15 avioane supersonice.

Între timp, Boom Supersonic, cu sediul în Colorado, a finalizat testele la sol pe X-B1, aeronava prototip pentru avionul său Overture, conceput pentru a găzdui între 65 și 88 de persoane, care își propune să zboare pe peste 500 de rute, în principal transoceanice, care vor beneficia de pe urma aeronavei.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel