Cel mai bun elev-matematician din lume, David-Andrei Anghel, la Olimpiada Naţională de Matematică

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cel mai bun elev-matematician din lume, David-Andrei Anghel, participă la Olimpiada Naţională de Matematică.

Cel mai bun elev-matematician din lume, David-Andrei Anghel, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, se numără printre cei 380 de elevi din clasele IX-XII care participă la Olimpiada Naţională de Matematică, transmite Agerpres.

David-Andrei Anghel a obţinut anul trecut medalia de aur cu un punctaj maxim la Olimpiada Internaţională din Japonia. Olimpiada Naţională de Matematică se desfăşoară la Târgu Mureş, începând de marţi până duminică.
 

"Faptul că suntem la ediţia 74-a a Olimpiadei Naţionale de Matematică este în egală măsură meritul elevilor caracterizaţi de performanţă, cât şi a mentorilor lor (...). Şi este de reamintit rezultatul istoric al României din 2023, la Olimpiada Internaţională din Japonia, un rezultat istoric obţinut de echipa olimpică de matematică a României, cinci medalii de aur şi o medalie de argint, cu un total de 208 puncte s-a clasat pe locul patru în lume, cea mai bună clasare în ultimii 24 de ani, fiind depăşită doar de China, SUA şi Coreea, clasându-se pe locul întâi în Europa. Medalia de aur cu un punctaj maxim i-a revenit lui David-Andrei Anghel, care este prezent cu noi astăzi, aici", a declarat, marţi, la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Matematică, Elisabeta Ana Naghi, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei.

Prima medalie de aur obţinută de România

Aceasta amintit că prima medalie de aur obţinută de România a fost în anul 1959, la Braşov, de către elevul Basarab Nicolescu, care a obţinut atunci 37 de puncte din maximul de 40. În prezent, Basarab Nicolescu este membru de onoare al Academiei Române, fiind un nume recunoscut în domeniul fizicii, dar care "nu s-a distanţat niciodată de matematică, pentru că în fizica teoretică, matematica este esenţială".

"Onorându-l pe Basarab Nicolescu, onorăm foşti şi actuali elevi care văd în matematică modalitatea perfectă de a-şi construi gândirea logică, de a da minţi în rigoare, precizie şi a deschide orizonturi nebănuite pentru adevăr, realitate, fair-play, atât în ceea ce privesc ştiinţele, cât şi dincolo de acestea, performanţa se cuantifică personal, însă aceasta se obţine întotdeauna într-o echipă", a precizat Elisabeta Ana Naghi.

La Olimpiada Naţională de Matematică de la Târgu Mureş, pe lângă cei 380 elevi din clasele IX-XII din toate judeţele ţării, participă 42 de profesori însoţitori şi 50 de profesori, membri ai Comisiei Centrale. Probele de concurs se vor desfăşura la Colegiul Naţional Pedagogic "Mihai Eminescu" din Târgu Mureş.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel