Ce trebuie să faci de Sfânta Parascheva

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Ce trebuie să faci de Sfânta Parascheva /Foto: Pexels @Alexandr Podvalny
Ce trebuie să faci de Sfânta Parascheva /Foto: Pexels @Alexandr Podvalny

Sfânta Parascheva este o figură venerată în tradiția ortodoxă, fiind legată de multiple legende și obiceiuri. În fiecare an, mii de credincioși creștini vin în pelerinaj pentru a se ruga și a se închina la moaștele Cuvioasei, care sunt păstrate în Catedrala Metropolitană din Iași.

Pe lângă tradiția pelerinajului de la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, credincioșii țin să respecte o serie de tradiții și obiceiuri în data de 14 octombrie.

Legende și tradiții de Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită pe 14 octombrie. În credința populară, Sfânta Parascheva este numită „Vinerea Mare de Toamnă” sau „Vinerea celor 12 vineri”.

Numele ei, „Paraskevi”, provine din limba greacă și înseamnă „a cincea zi a săptămânii, vineri". Această sărbătoare are loc în mijlocul toamnei, pe 14 octombrie, zi care marchează faptul că suntem mai aproape de iarnă decât de vară. Tocmai de aceea, etnologul dr. Maria Bocșe susține că această zi aduce cu ea semnificația „îmbătrânirii timpului”.

În cadrul acestei sărbători, creștinii păstrau pe vremuri tradiția de a participa la 12 vineri speciale, legate de diverse praznice și sfinți. Începea din Postul Mare, și continua cu Buna-Vestire, Săptămâna Mare, Înălțarea Domnului, Sfânta Treime, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorirea Sfântului Ilie, Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Arhangheli, Sfinții Cosma și Damian, Nașterea Domnului și Botezul Domnului.

În folclorul popular, „Sfânta Vineri” este considerată stăpâna femeilor și a activităților lor. În această zi se interzicea lucrul în câmp, spălarea hainelor, cusutul, torsul și țesutul, conform crestinortodox.ro.

Conform credințelor și legendelor populare, Sfânta Parascheva este văzută ca o bătrână care veghează asupra sănătății oamenilor și a fertilității pământului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel