Ce și CINE nu s-au văzut la PARADA lui Putin. A uitat și de Gherasimov și de GEOGRAFIE: ”Mă adresez militarilor ruși din Donbas”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 09 mai, 17:05 | Categorie: Știri

Kirill a fost acolo, Șoigu a fost acolo, primarul Moscovei a fost a colo, miniștrii au fost acolo. Marele absent a fost Șeful Statului Major, Valery Gherasimov.

Deși prezent pa parada de 9 mai, ministrul Apărării Serghei Şoigu a fost o prezență discretă, departe de zona în care se afla Vladimir Putin.

Lipsește, însă, generalul Valery Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate Ruse, responsabilul de „operația militară specială” din Ucraina, rol trasat de Putin la sfârșitul lui aprilie.

Parada din Piața Roșie de Ziua Victoriei nu a fost ceea ce se aștepta o lume întreagă de la regimul Putin.

Ucraina, absent - Donbas, prezent

”În tot discursul său nu a pronunțat niciodată numele Ucrainei”, remarcă , pe Twitter, Max Seddon, șeful biroului din Moscova al publicației FT.

Putin a vorbit, în schimb, de Donbas, pronunțând numele regiunii de șase ori și lăsând să se înțeleagă faptul că trupele Rusiei acționează doar în această regiune.

Mă adresez acum forțelor noastre armate și miliției din Donbas. Luptați pentru Patria Mamă, pentru viitorul ei! (...) Acum, în Piața Roșie, stau umăr la umăr soldați și ofițeri din multe regiuni ale vastei noastre Patrie, inclusiv cei care au ajuns direct din Donbas, direct din zona de luptă”. 

Victoria, absent

Liderul de la Kremlin nu a pomenit nimic despre eliberarea Mariupolului, despre mobilizarea generală sau despre evoluția generală a conflictului.

Mai mult, nici ca ”show” parada de 9 mai nu a avut ceva de luat în seamă, spectacolul aviatic fiind anulat în ultimul moment „din cauza condițiilor meteo”.

„Marele absent al discursului lui Putin a fost „Victoria”, mai scrie Seddon. ”El (Putin) a spus că trupele sale luptă eroic în Donbas. Dar nu au existat semne despre momentul în care s-ar putea termina invazia. În tot discursul său nu a pronunțat niciodată numele Ucrainei”, adaugă jurnalistul american.

Absența lui Gherasimov

În acest sens, absența lui Gherasimov este semnificativă, întrucât el prezintă mai multe niveluri de interpretare. 

În primul rând, distanțarea lui Putin de liderii militari angajați într-o aventură care trebuia să fie scurtă și triumfătoare și care a rezervat în schimb bătăi de cap enorme la nivel logistic, strategic și mediatic. În acest sens, admiterea asupra „apropierii” statului rus de rudele celor căzuți în Ucraina, chiar și sub formă de compensații și ajutor economic, este un gest important.

A nu-l rechema pe Gherasimov în patria sa, fie și numai pentru câteva ore, ar putea fi un mesaj privind accelerarea angajamentului militar al Rusiei înaintea lansării asaltului decisiv asupra Donbasului, singura regiune menționată de Putin în discursul său către națiune. 

Președintele Putin și-a repetat falsele justificări, care au dus la declanșarea invaziei în Ucraina pe 24 februarie, acuzând guvernul ucrainean, dar și Statele Unite și aliații săi din NATO că sunt agresorii și constituie o amenințare existențială la adresa securității Rusiei, scrie și SkyNews.

Ce declarații a mai făcut președintele Rusiei

”Operațiunea militară specială” a fost o acțiune preventivă la acțiunile pe care le pregătea Occidentul în Donbas și în Crimeea; De asemenea, înainte de invazia Rusiei, Kievul anunțase posibila achiziție de arme nucleare;

În decembrie 2021, Rusia a făcut apel la Occident la un dialog onest, să caute soluții rezonabile. Țările NATO nu au vrut să ne audă, ceea ce înseamnă că de fapt aveau planuri complet diferite.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite