Ce se întâmplă la Cernobîl. AIEA trage un semnal de alarmă

Materi Ion |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Cernobil / Foto: Wikipedia
Cernobil / Foto: Wikipedia

După ce trupele ruse au ajuns în zona de excluziune Pripiat, radiometrele au înregistrat o creștere a nivelului radiațiilor în zonă.

Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că forțele rusești au preluat controlul asupra instalațiilor Întreprinderii de Stat Specializate Chornobîl NPP (Centrala Nucleară), situată în zona de excludere instituită după accidentul din 1986. Autoritatea de reglementare a precizat într-o actualizare din această dimineață că situl a continuat să funcționeze normal. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a mai spus că personalul de serviciu nu s-a schimbat din 24 februarie. Directorul general Grossi a declarat că operațiunile instalațiilor nucleare din zonă nu ar trebui să fie afectate sau perturbate în niciun fel și că personalul trebuie să poată lucra și să se odihnească în mod normal. El a făcut apel la cei care dețin controlul efectiv al instalațiilor nucleare să nu întreprindă nicio acțiune care ar putea compromite siguranța acestora.

Vineri, autoritatea de reglementare a raportat niveluri ridicate de radiații la situl de la Chornobîl, posibil cauzate de vehicule militare grele care au răscolit solul contaminat, dar AIEA a apreciat că valorile radiațiilor au rămas scăzute și nu prezintă niciun pericol pentru public. Nu au fost primite alte date privind radiațiile din zona de excludere.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel