Ce se întâmplă cu creierul când mori. Cele mai recente dovezi au fost împărtășite de oamenii de știință

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Oamenii de știință au făcut noi cercetări despre ce se întâmplă cu creierul oamenilor în timp ce aceștia mor, activitatea undelor gama a fost demonstrată la doi pacienți fiind asociată cu conștiința.

Oamenii de știință au împărtășit noi dovezi pentru a arăta ce se întâmplă cu creierul oamenilor atunci când aceștia mor, oamenii pe punctul de a muri raportând lumini albe și văzând rude de mult pierdute, potrivit unui articol publicat în Supereva.

Experții au spus că activitatea a fost înregistrată în partea creierului legată de vise, halucinații vizuale în epilepsie și stări alterate de conștiență.

Studiu

Ei au analizat patru pacienți care au murit după ce au suferit un stop cardiac în timp ce activitatea lor din creier era măsurată printr-o electroencefalogramă (EEG). Toți cei patru erau în comă, nu răspundeau, iar suportul lor de viață a fost întrerupt cu permisiunea familiilor lor, când s-a stabilit că nu mai aveau îngrijiri medicale.

Când ventilatorul care îi ținea în viață a fost îndepărtat, doi dintre pacienți au prezentat o creștere a frecvenței cardiace împreună cu o activitate crescută a undelor gamma. Se crede că activitatea undelor gamma este cea mai rapidă din creier și este asociată cu conștiința. Acești doi pacienți au raportat anterior că au avut convulsii, dar nu au suferit de ele în timpul orelor dinaintea morții lor.

Ceilalți doi pacienți nu au prezentat aceeași creștere a ritmului cardiac și nici nu au avut o activitate crescută a creierului. 

Autorul principal, profesorul Jimo Borjigin, de la Universitatea din Michigan, a adăugat: „Nu putem corela semnăturile neuronale observate ale conștiinței cu o experiență corespunzătoare la aceiași pacienți din acest studiu. Cu toate acestea, rezultatele observate sunt categoric interesante și oferă un nou cadru pentru înțelegerea noastră a conștiinței ascunse la oamenii muribunzi.”

Descoperirile au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel