Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci nuci în fiecare zi

Autorul articolului: Valentina Miu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Nucile au o multitudine de efecte benefice asupra organismului nostru, inclusiv proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Nu există nicio îndoială că nucile sunt printre cele mai bune opțiuni atunci când vine vorba despre includerea lor în dieta noastră, deoarece avem dovezi solide că sunt alimente foarte sănătoase.

Potrivit Universității Harvard din Statele Unite, nucile au unele proprietăți nutriționale care le fac foarte atrăgătoare. De exemplu, ele conțin mai multe tipuri de acizi grași foarte sănătoși, cu posibile proprietăți antiinflamatorii, și sunt, de asemenea, bogate în compuși antioxidanți precum polifenolii, în plus față de minerale precum magneziul, necesar pentru buna funcționare a organismului nostru.

Efecte antioxidante

Se pare că nucile conțin mai mulți compuși antioxidanți decât orice alt fruct uscat, după cum a concluzionat o cercetare publicată în 2016 în revista științifică Natural Product Communications. Printre aceștia se numără, în principal, vitamina E, melatonina și niște compuși vegetali numiți polifenoli, cu efecte pozitive cunoscute asupra sănătății, cum ar fi funcția cardiovasculară sau chiar riscul de a dezvolta boli neurodegenerative.

Probabil datorită conținutului lor de astfel de substanțe antioxidante, se pare că a consuma regulat nuci poate ajuta la reducerea nivelurilor de colesterol LDL (cunoscut sub numele de 'colesterolul rău') la adulți, conform unei cercetări din 2022 publicate în Nutrients.

Sursă de acizi grași omega-3

În mod similar, nucile au un conținut semnificativ mai mare de acizi grași omega-3 decât alte fructe uscate, cu aproape 2,5 grame per porție. Această cantitate este suficientă pentru a îndeplini recomandările zilnice pentru această componentă din dietă. Grăsimea omega-3 provenită din surse vegetale este, în mod specific, acid alfa-linoleic. Este considerată o grăsime esențială, ceea ce înseamnă că avem nevoie să o obținem prin alimentație.

Dovezile științifice, așa cum sunt rezumate într-o analiză a literaturii publicate în Cochrane Database Systematic Reviews, au arătat că aportul alimentar ridicat de acid alfa-linoleic poate ajuta la prevenirea riscului anumitor probleme cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă sau aritmia cardiacă.

Reduc inflamația

Inflamația este adesea cauzată de stresul oxidativ și stă la baza unor boli precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul de tip 2, Alzheimer-ul sau anumite tipuri de cancer. Ei bine, polifenolii prezenți în nuci ar putea ajuta la combaterea stresului oxidativ și a inflamației, în special în cazul unui grup specific de polifenoli numiți elagitanini.

Alți compuși prezenți în nuci, cum ar fi acizii grași omega-3 sau magneziul, ar putea, de asemenea, să ajute la reducerea inflamației și, prin urmare, să prevină riscul de boli inflamatorii.

Reduc riscul anumitor tipuri de cancer

Există dovezi, așa cum arată o analiză publicată în revista specializată Toxins, că a consuma frecvent de nuci poate reduce riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de prostată și de colon. Acest efect se datorează, probabil, conținutului lor de polifenoli și elagitanini, pe care organismul îi descompune în niște substanțe numite urolitine.

Urolitinele, la rândul lor, au o serie de proprietăți similare hormonilor care le permit să blocheze anumiți receptori hormonali din corp și, astfel, se crede că ar putea reduce șansele de a dezvolta unele tipuri de cancer legate de hormoni, cum ar fi cancerul de sân sau de prostată.

Menținerea funcționării creierului

Cercetările efectuate pe oameni și animale au descoperit că nutrienții și antioxidanții prezenți în nuci ar putea reduce stresul oxidativ în creier, ceea ce ar putea avea o varietate mare de efecte benefice asupra funcționării cognitive. De exemplu, un studiu publicat în 2020 în revista Nutrients și efectuat pe șoareci a descoperit că consumul de nuci este asociat cu o mai bună funcționare a creierului, inclusiv îmbunătățiri în memorie, abilități de învățare, dezvoltare motorie și comportament legat de anxietate. În plus, un studiu din 2019 efectuat pe oameni și publicat în Nutrients a concluzionat că persoanele cu depresie ar putea obține îmbunătățiri ale simptomelor dacă includ fructe uscate și nuci în dieta lor, relatează 20minutos.es.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel