Ce se întâmplă când nu vă spălați cearșafurile în fiecare săptămână

Autorul articolului: Monika Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
cearsafuri - FOTO: Freepik@poravute
cearsafuri - FOTO: Freepik@poravute

Cearșafurile ar trebui spălate săptămânal. Iată ce se poate întâmpla dacă nu faceți acest lucru. 

Obținerea unui somn bun este importantă pentru sănătatea ta, dar toate acele ore petrecute în confortul patului tău îți pot lăsa cearșafurile mai puțin curate. Consensul general în rândul experților este că spălarea o dată pe săptămână este ideală pentru a vă debarasa așternuturile de acumulare neigienică.

Dar ce se întâmplă mai exact când depășești acel termen de șapte zile? 

Dacă respectați numărul de ore recomandate de somn pe noapte, asta înseamnă că vă petreceți între 49 și 63 de ore în pat în fiecare săptămână. În acest timp, așternutul acumulează transpirație, murdărie, acarieni de praf, celule moarte ale pielii și multe altele. De aceea, majoritatea experților – de la cei de la The New York Times la Good Housekeeping – recomandă spălarea cearșafurilor o dată pe săptămână. 

Iată ce se poate întâmpla atunci când nu vă spălați cearșafurile suficient de des.

Dacă nu respectați regula o dată pe săptămână, dermatologul Alok Vij, MD, avertizează că cearșafurile murdare pot provoca mâncărimi ale pielii, astm, alergii sezoniere sau erupții cutanate. Și în timp ce murdăria și transpirația acumulate pot contribui la aceste simptome, acarienii de praf și materiile fecale sunt cel mai adesea de vină.

"Acarienii de praf sunt creaturi microscopice care sunt foarte frecvente în majoritatea gospodăriilor. Nu mușcă, dar pot duce la erupții cutanate și iritații și pot agrava simptomele alergiilor pentru multe persoane", explică Sleep Foundation, potrivit Best Life Online.

Cine ar trebui să își spele cearșafurile mai des

Spălarea o dată pe săptămână este o bază bună pentru majoritatea persoanelor care petrec o cantitate medie de timp în pat. Cu toate acestea, experții spun că poate doriți să vă spălați cearșafurile mai des dacă permiteți animalelor de companie să doarmă în pat sau dacă vă confruntați cu alergii sau astm. În aceste cazuri, spălarea la fiecare trei sau patru zile poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor și la diminuarea riscului de probleme de sănătate.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel