Ce sărbătoarea este astăzi, 19 ianuarie 2024, în Calendarul Ortodox

Ema Apostu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Ce sărbătoarea este astăzi, 19 ianuarie 2024, în Calendarul Ortodox. Pe 19 ianuarie, este prăznuit Macarie cel Mare.

Macarie cel Mare este unul dintre marii Sfinţi Părinţi ai pustiei. Era de origine egiptean, dintr-un sat numit Ptinapar, provenind dintr-o familie creştină foarte evlavioasă, potrivit crestinortodox.ro.

Părinţii lui l-au silit să se însoare, însă el a fugit de viaţa lumească şi, după moartea părinţilor săi, a ales să trăiască viaţa pustnicească. A început să fie puternic ispitit de diavol, dar prin stăruinţa să şi dragostea cea mare pentru Hristos, a biruit.

Multe sunt pildele şi minunile săvârşite de Sfântul Macarie în lunga sa vieţuire duhovnicească în pustie. Prin unele dintre ele s-a arătat că Sfântul căpătase de la Hristos putere şi asupra morţii, astfel încât fericitul Macarie s-a învrednicit a săvârşi învieri. În multe rânduri, Macarie s-a luptat făţiş cu puterile necurate.

Rugăciunea care îi ferește pe oameni de boli

”O, sfântă ceată a celor care L-ați slujit pe Hristos, aducându-mi aminte de faptele voastre minunate, vă aduc laudă după cuviință: Bucurați-vă, stele ale cerului duhovnicesc! Bucurați-vă, împreună cu cetele îngerești! Bucurați-vă, lumânări ale Bisericii lui Hristos! Voi ați împărtășit neamului omenesc multime de vindecări minunate și, pentru aceasta, la voi alerg astăzi, nădăjduind că nu mă veți trece cu vederea. Ajutați-mă să primesc tămăduire de la Hristos Dumnezeul nostru, Cel Ce v-a dat biruință în lupta cu trupul, cu patimile și cu poftele, Căruia Îi aduc smerita rugăciune: Doamne Iisuse Hristoase, Care i-ai rânduit pe sfinții Tăi drept mijlocitori ai cererilor oamenilor, arată-mi mila Ta și mie, păcătosului, care sunt încercat în focul durerilor, și dăruiește-mi vindecare trupească și sufletească. Pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale Sfântului Ioan Botezătorul, dascălul pocăinței; ale Sfinților, maritilori și întru-tot-lăudaților Apostoli; ale Sfinților mari dascali ai lumii și ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur; ale celor între sfinți Părinții noștri Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei și Spiridon al Trimitundei, făcătorii de minuni; cu ale Sfinților Mari Mucenici Gheorghe, Purtătorul de biruință, Dimitrie, Izvorătorul de mir, Ioan cel Nou de la Suceava și Ioan Valahul; cu ale Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Fotie și Anichit, Talaleu și Trifon; cu ale Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor; cu ale preacuvioșilor și de-Dumnezeu-purtătorilor părinților noștri: Grigorie Decapolitul, Nicodim de la Tismana, Visarion și Sofronie; cu ale preacuvioasei Maicii noastre Parascheva și ale tuturor Cuvioșilor Părinți și Cuvioaselor Măici, care s-au nevoit în dreapta credință”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel