Ce sărbătoare este astăzi, 3 ianuarie 2024

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Social
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Pe data de 3 ianuarie sunt prăznuiți Sfântul Proroc Maleahi și Sfântul Mucenic Gordie.

Sfântul Proroc Maleahi a trăit cu 400 de ani înainte de întruparea Domnului şi a profeţit în timpul lui Ezdra. Cartea profetului Maleahi redă mustrările adresate de Dumnezeu lui Israel prin el şi profeţia despre Mesia, îndemnând poporul la pocăinţă, scrie crestinortodox.ro

Numele "Maleahi" se traduce ca "înger". A primit acest nume pentru că vorbea fata în faţă cu îngerul Domnului şi pentru că păzea îngereasca curăţie. A murit de tânăr şi a fost îngropat la un loc cu părinţii săi.

Sfântul Mucenic Gordie a trăit în vremea lui Licinius al Romei (308-324). Din cauza persecuţiilor împotriva creştinilor, Gordie a renunţat să mai fie ostaş şi s-a retras în munţi. Revine în cetate în ziua prăznuirii lui Marte, zeul războiului, ca să-L mărturisească pe Hristo. Refuzând să lepede de credinţa în Hristos, din porunca împăratului, i s-a tăiat capul.

Rugăciunea dimineții

"Din somn sculandu-ma, multumescu-ti Tie, Prea Sfanta Treime, ca pentru multa bunatatea Ta si pentru indelunga Ta rabdare nu Te-ai maniat pe mine lenesul si pacatosul, nici nu m-ai pierdut cu faradelegile mele; ci ai facut iubire de oameni, dupa obicei, si in deznadajduire zacand eu, m-ai ridicat, ca sa manec si sa slavesc puterea Ta. Deci, acum, lumineaza-mi ochii gandului, deschide-mi gura ca sa ma invat cuvintele Tale, sa inteleg poruncile Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cant in marturisirea inimii si sa laud Prea Sfant numele Tau : al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin."

Sursa: rugaciuni.com

Crezul

"Cred într-Unul Dumnezeu, Tatăl Atotștiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor.

Şi într-Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut, mai înainte de toţi vecii.

Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.

Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioară şi S-a făcut om.

Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Pilat din Pont, a pătimit şi S-a îngropat.

Şi a înviat a treia zi după Scripturi şi S-a suit la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui.

Şi iarăşi va să vină cu slavă să judece viii şi morţii, a cărui Împărăţie nu va avea sfârşit.

Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cela ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi slăvit, Care a grăit prin prooroci.

Într-una Sfântă Sobornicească şi apostolească Biserică.

Mărturisesc un botez intru iertarea păcatelor.

Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie. Amin!"

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel