Ce salariu are un PREOT din România și ce se întâmplă cu banii dați la Biserică. "Poate vi se pare mult, dar așa mai compensăm noi"

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Ce trebuie să faci de Sfânta Parascheva /Foto: Pexels @Alexandr Podvalny
Ce trebuie să faci de Sfânta Parascheva /Foto: Pexels @Alexandr Podvalny

Ce salarii primesc preoții din România, în 2022. 

Salariile din domeniul IT continuă să domine topul naţional, veniturile celor care lucrează în acest sector ajungând la un nivel la care marea majoritate a românilor nici nu visează

Potrivit BestJobs, anul 2022 a adus sectorului IT un nou vârf în ceea ce priveşte salariile, pe măsură ce s-a liberalizat tot mai mult accesul candidaţilor români la alte pieţe din regiune sau chiar de pe alte continente. "Majorările salariale consistente din zona IT sunt determinate atât de creşterea cifrei de afaceri a firmelor din domeniu, dar şi de competiţia puternică pentru angajaţi pe piaţa locală şi nu numai", susţin specialiştii în resurse umane.

În același timp și în construcții salariile au devenit din ce în ce mai mari în ultimii ani, deși românii aleg să plece în străinătate. Domeniul construcțiilor din România este în deficit de personal, motiv pentru care o mulțime de firme caută să angajeze. În timp ce mulți români pleacă din țară, străinii par dispuși să le ia locul pe salarii destul de bune. 

De exemplu, un muncitor în construcții dintr-o firmă din Oradea poate câștiga chiar și 8.000 de lei pe lună, în timp ce un inginer constructor poate merge acasă chiar și cu 3.000 de euro, în funcție de proiect.

Dar cât câștigă un preot în România

Salariul preoților din România a fost mereu un mister pentru cetățeni, însă venitul diferă în funcție de statutul pe care îl deține. Doar pentru anul 2022, sprijinul financiar pentru salarizarea personalului de cult, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, este de 751,2 milioane lei, dar la ce sumă pot ajunge.

De exemplu, un preot la început de drum câștigă un salariu net de sub 2.000 de lei, iar cei cu vechime pot încasa peste 8.000 de lei.

Pentru un preot la început de drum, 2.000 de lei poate părea un salariu mic, însă de menționat este faptul că sumele strânse din partea enoriașilor la diferite sărbători sau donațiile primite din timpul slujbelor sunt împărțite între preoți.

La ce salariu poate ajunge un preot din România:

Episcop - 5.000 de lei.

Mitropolit - 7.500 de lei.

Patriarh - peste 8.000 de lei.

Preot la început de drum (cu studii superioare) - 3.700 lei brut.

Preot de grdul II (cu studii superioare) - 3.900 lei.

Preot definitiv (cu studii medii) - 3.650 lei brut.

Potivit unui preot din județul Argeș, enoriașii donează bani, alimente, însă fiecare după posibilități, nimeni nu le impune o anumită sumă de bani:

"Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf. Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an", a declarat preotul din județul Argeș, în urmă cu ceva timp, pentru pleytech.ro

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel