Ce să faci şi ce să eviţi pentru ca o ieşire la iarbă verde să nu se termine la spital. Sfaturile lui Tudor Ciuhodaru

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Gratar. Foto: Pexels.com
Gratar. Foto: Pexels.com

Atunci când ieşi la grătar, tentaţia de a face exces de mâncare şi de alcool e mare. 

Iată sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru:

"Avertisment de urgenţă:

1 Mai dă startul la ,,patologia de iarbă verde”. Ce trebuie să știți ( să faceți ). Mic ghid de prevenție și prim ajutor.Sute de pacienţi au nevoie de asistenţă medicală.

E bine de știut:

1. Cei mai afectaţi sunt „gratargiii”, ,,sportivii”,,,insolaţii” şi „căpuşaţii”.

2. Alcoolul şi ,,sălbaticii” care îl consumă în exces pun mari probleme prin numărul crescut de accidente rutiere, agresiuni şi comele etilice.

3. Manipularea defectuoasă a recuzitei utilizate în pregătirea grătarelor, precum cuţitele, soluţiile inflamabile sau lichidele fierbinţi este urmată adesea de plăgi şi arsuri, cu sedii şi grade variate, a căror evoluţie este complicată de tratamentele improvizate sau prezentarea tardivă la spital.

4. Micii sau carnea grasă preparată pe grătar, asociată eventual cu consumul berii, declanşează o gamă largă de simptome legate de patologia digestivă, de la gastrite, crize ulceroase, colici până la pancreatite şi hemoragii digestive.

5. Contuziile, entorsele şi luxaţiile sunt frecvente mai ales la cei la care sportul este doar o activitate de sfârşit de săptămână iar arsurile solare apar adesea la doamnele şi domnişoarele ce vor să se bronzeze complet în doar câteva ore sau la domnii care îşi expun musculatura în timp ce se ocupă de grătar sau participă la competiţiile de ocazie.

Vă recomandăm să:

1. respectaţi un regim alimentar adaptat patologiei digestive sau metabolice pe care o aveți;

2. nu faceți exces de alcool (risc de pancreatită sau hemoragie digestivă atunci când e asociat micilor și grăsimilor) și NU conduceţi după ce aţi băut;

3. orice arsură, prin lichid fierbinte, flacără sau solară, se tratează la spital şi NU aplicaţi ulei, smântână, iaurt pe zona arsă;

4. nu exageraţi cu activităţile sportive, mai ales după luni întregi pline de sedentarism;

5. expunerea prelungită la soare poate duce la arsuri şi insolaţii, aşa că evitaţi expunerea la orele amiezii, asiguraţi o îmbrăcăminte adecvată, ochelari de soare, pălărie precum şi hidratare corespunzătoare prin consum de apă, iaurt, ceai dar NU alcool, ce vă face vulnerabili şi la temperaturile crescute

;6. verificați copiii la duşul de seară sau de după ieşirile la iarbă verde pentru a descoperi eventualele “puncte negre”, legate de muşcătura de capuşă."

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel