Ce nu știai despre alcool. În cât timp expiră

Autorul articolului: Monika Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
alcool - FOTO: Freepik@iurii_kuznetsov
alcool - FOTO: Freepik@iurii_kuznetsov

În timp ce se spune că vinul se îmbunătățește odată cu trecerea anilor, s-ar putea să vă întrebați dacă acest lucru este valabil pentru alte tipuri de alcool - mai ales după ce au fost deschise.

Băuturile alcoolice au termene de valabilitate diferite. Băuturile alcoolice, cum ar fi berea și vinul, sunt fabricate folosind diferite procese și ingrediente. Toate implică fermentarea. În acest context, acesta este procesul prin care drojdia creează alcooli prin consumul de zaharuri.

Alți factori pot afecta termenul de valabilitate al alcoolului. Acestea includ fluctuațiile de temperatură, expunerea la lumină și oxidarea.

Lichior

Lichiorul este considerat stabil la raft. Această categorie include gin, vodcă, whisky, tequila și rom. Acestea sunt de obicei realizate dintr-o serie de boabe sau plante.

Baza lor, numită și must, este fermentată cu drojdie înainte de a fi distilată. Unele băuturi alcoolice sunt distilate de mai multe ori pentru un gust mai fin. Lichidul rezultat poate fi apoi îmbătrânit în butoaie sau butoaie de diferite tipuri de lemn pentru un plus de complexitate. După deschidere, ar trebui să fie consumat în termen de 6-8 luni pentru gustul de vârf, potrivit experților din industrie.

Lichiorul trebuie depozitat într-un loc întunecos și răcoros - sau chiar într-un congelator, deși acest lucru nu este necesar. Păstrați sticlele în poziție verticală pentru a împiedica lichidul să atingă capacul, ceea ce poate provoca coroziune care afectează aroma și calitatea.

Depozitarea corectă ajută la prevenirea evaporării și oxidării, prelungind astfel termenul de valabilitate, notează Healthline.

Trebuie remarcat faptul că lichiorurile - băuturi spirtoase îndulcite, distilate, cu arome adăugate, cum ar fi fructele, condimentele sau ierburile - vor dura până la 6 luni de la deschidere. Lichiorurile cu cremă trebuie păstrate la rece, în mod ideal în frigider, pentru a le prelungi termenul de valabilitate.

Bere

Berea este produsă prin prepararea unui bob de cereale - de obicei orz malț - cu apă și drojdie. Berea sigilată este stabilă la raft timp de 6-8 luni după data de utilizare și durează mai mult dacă este refrigerată.

Berea nepasteurizată are, de asemenea, un termen de valabilitate mai scurt. Pasteurizarea ucide agenții patogeni dăunători cu căldură pentru a prelungi termenul de valabilitate al unei varietăți de produse alimentare, inclusiv bere.

În timp ce berile produse în masă sunt de obicei pasteurizate, berile artizanale nu sunt. Berile nepasteurizate trebuie consumate în termen de 3 luni de la îmbuteliere pentru cea mai bună aromă. În mod normal, puteți găsi data îmbutelierii pe etichetă.

Berile pasteurizate pot avea încă un gust proaspăt timp de până la 1 an după ce au fost îmbuteliate.

Vin

La fel ca berea, vinul este produs prin fermentare. Cu toate acestea, este întotdeauna făcut din struguri, mai degrabă decât cereale sau alte plante. Uneori, tulpinile de struguri și semințele sunt folosite pentru a aprofunda aroma.

Unele vinuri sunt învechite în butoaie sau butoaie de luni sau ani pentru a-și intensifica și mai mult gustul. În timp ce vinurile fine se pot îmbunătăți odată cu vârsta, vinurile ieftine ar trebui consumate în termen de 2 ani de la îmbuteliere. Vinurile ecologice, inclusiv cele produse fără conservanți, cum ar fi sulfiții, ar trebui consumate în termen de 3-6 luni de la cumpărare.

Lumina și căldura afectează calitatea și aroma vinului. Astfel, păstrați-l într-un mediu răcoros și uscat, departe de lumina soarelui. Spre deosebire de lichior și bere, vinul plută trebuie depozitat pe partea sa. Vinul depozitat în mod corespunzător poate dura mai mulți ani.

Odată deschis, vinul este expus la oxigen, accelerând procesul de îmbătrânire. Ar trebui să beți majoritatea vinurilor în termen de 3-7 zile de la deschidere pentru cel mai bun gust.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel